Az árvíz és az ünnepnap miatt változott a MÁV-menetrend

Vágólapra másolva!
Pünkösd miatt vasárnap ünnepnapi menetrend, hétfőn vasárnapi menetrend van érvényben a MÁV-nál. Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon még előfordulhatnak késések. Miskolc környékén egyes vonalszakaszokon továbbra sem közlekednek a vonatok.
Vágólapra másolva!

Pünkösd miatt módosított menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok május 23-án és 24-én: vasárnap az ünnepnapi menetrend, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend lesz érvényben - áll a Mávinform közleményében.

A Dunántúl és Észak-Magyarország árvíz által érintett vonalszakaszain már pénteken növelték a sebességkorlátozások felső határát, de a csökkentett sebesség miatt még vannak késések. Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében a hosszú hétvégén is maradtak olyan vonalszakaszok, ahol nem közlekedhetnek a vonatok.

A rendkívüli időjárás következményeire való tekintettel a Budapest-Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe vasárnap éjfélig. Ezekre a vonatokra előre megváltott pót- és /vagy helyjegyek május 24-én éjfélig bármely állomás személyi pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül visszatéríthetők.

A Mávinform szerint elutazás előtt célszerű előre tájékozódni az állomásokon és a pályaudvarokon, valamint a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon és a 06 40 49 49 49-es helyi tarifával hívható kék számon.

Vonatközlekedés Észak-Magyarországon

A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok, de szombaton már növelhették a sebességkorlátozás felső határát. Ezenkívül Miskolc-Tiszai pályaudvar-Felsőzsolca állomások között a Sajó hídon 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben továbbra is. Felzsőzsolca- Hernádnémeti-Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok átlagosan 10-15 perces késéssel közlekednek.

A Miskolc-Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Szerencs között a vízátfolyások miatt csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények. Ez további késéseket okozhat a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonal közlekedésében.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Emiatt a teljes vonalon 10-15 percet késnek a vonatok. A vonalszakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon mától, május 23-tól Miskolc-Tiszai pályaudvar és Edelény között ismét járnak a vonatok, míg Edelény és Tornanádaska között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A Borsod Volán autóbuszain vasúti menetjegyekkel, -bérletekkel és arcképes igazolványokkal május 23-tól már nem lehet utazni.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon már korlátozás nélkül járhatnak a vonatok. Néhány perces késések előfordulhatnak.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk állomások között a pályát lezárták. Vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel. A vonatközlekedés korlátozása a hosszú hétvégén sem változik.

A Vác-Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés Drégelypalánk-Balassagyarmat között szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók. A vasúti pálya lezárása az ünnepi hétvégén is megmarad.

Vonatok a Dunántúlon

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét. Egy szakaszon a sebességkorlátozás felső határát már növelhették. A vonatok 5-10 perces késéssel közlekednek.

A Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok csökkentett sebességgel haladnak, emiatt átlagosan 10-15 perccel hosszabbodik a menetidő.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbuszra szállni. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók. A vonalszakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

A Kaposvár-Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emiatt 5-10 perces késések előfordulhatnak.