Szökni próbált, de megfulladt a veszprémi állatkert csimpánza

Vágólapra másolva!
Megpróbálta átugrani a vizesárkot a Veszprémi Állatkert egyik csimpánza, de belezuhant a vízbe. A gondozók hiába próbálták megmenteni, az állat megfulladt.
Vágólapra másolva!

Vízbe fulladt kedden délelőtt a Veszprémi Állatkert egyik 11 éves nőstény csimpánza, Ghafula, miután minden előjel nélkül át akarta ugrani a területét védő biztonsági vizesárkot, de a 8 méter széles vízfelület legmélyebb részébe zuhant és elpusztult - közölte a Veszprémi Állatkert honlapján.

A közlemény szerint a gondozók rögtön észlelték a szökési kísérletet, és a megfelelő biztonsági előkészületek megtétele után azonnal megkezdték a mentést, de az elsüllyedt állat életét már nem sikerült megmenteni. A csimpánzt újraéleszteni sem sikerült.

Ghafula 2010. április 8-án érkezett a hollandiai Amersfoortból és az állatkert közleménye szerint jól beilleszkedett csapattársai közé. A négy fős csapat három hete volt látható a külső kifutóban. A veszélyes állatok kategóriájába sorolt csimpánzok az embernél hatszor erősebbek. Szökésüket a kifutó hátsó oldalán egy függőleges biztonsági fal, a látogatók oldalán egy nyolc méter széles vizesárok akadályozza meg. A csimpánzok kiválóan másznak, otthonosan mozognak a talajon, de nem tudnak úszni.