Háborúzik a Fidesz a kettős állampolgárság ellen szavazó MSZP-s szerint

Vágólapra másolva!
Csak három képviselő, Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba szavazott nemmel a kettős állampolgárságról szóló törvényre, mindhárman MSZP-sek. Gyurcsány a blogján azt írta, csupán Orbán Viktor és Robert Fico szlovák kormányfő csatájáról van szó, Molnár Csaba pedig "ócska hatalmi taktikázásnak minősítette" a Fidesz által benyújtott javaslatot, amely szerinte nem szolgálja a határon túli magyarok ügyét.
Vágólapra másolva!

Szerdán megszavazta a parlament a kettős állampolgárságról szóló fideszes törványjavaslatot, így a magyarul tudó, magyar származású határon túliak állampolgárságot kaphatnak. A parlament 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a törvényt. A három nemmel szavazó Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, illetve az MSZP-s Molnár Csaba és Szanyi Tibor.

Az [origo] kérdésére Molnár Csaba azt mondta, a blogján részletesen leírta, miért fog nemmel szavazni. Itt szerdán azt írta, a Fidesz olyan, mint az elefánt a porcelánboltban: előbb a hazai politikát alakította állóháborúvá, most "nemzetpolitikai, külpolitikai és szomszédsági szinten kezdődik el az, amire Európának a legkevésbé van szüksége". A politikus szerint "keserű és fájdalmas élmény lesz magyarnak lenni Szlovákiában", ezért a határon túli politikában önmérsékletet kellene mutatnia, és nem szabad beavatkozni a szlovák belpolitikába.

Molnár a blogján idézi Mikola Istvánnak (Fidesz) a 2006-os választási kampány során elhangzott szavait. Mikola akkor arról beszélt, hogy "ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk, az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának - 20 évre minden eldőlne ebben az országban". Ezért szerinte a kettős állampolgárságról szóló törvény nem "szimbolikus nemzetegyesítés", hanem "ócska hatalmi taktikázás".

Az [origo]-nak Molnár azt állította, nem egyeztetett előzetesen Gyurcsánnyal és Szanyival. Hozzátette, ő határozottan kiállt a véleménye mellett, míg az MSZP-frakcióból sokan tartózkodtak, mások pedig nem is vettek részt a szavazáson.

Szerettük volna megszólaltatni Gyurcsány Ferencet is, ő azonban a parlamenti ülésteremben tartózkodott, ahova csak a képviselők mehetnek be. Ezért a teremszolgán keresztül kerestük meg, Gyurcsány azt üzente tudósítónknak: sajnálattal, de most nem nyilatkozik. A korábbi miniszterelnök blogjára ugyanakkor szerdán reggel felkerült egy bejegyzés a kettős állampolgárságról. Gyurcsány szerint a tűzzel játszik a magyar országgyűlés. Szerinte ezzel nem a "történelem helyrebillentése" történik meg, hanem annak "kibillentése a biztonság és nyugalom kerékvágásából", miközben "csak Orbán és Fico vívja csatáját".

Gyurcsány az MSZP-t is bírálja a bejegyzésben, szerinte ugyanis ebben a kérdésben négyfelé szavazott a szocialista frakció. Azt ugyan nem fejti ki, hogy a négy irány mit jelent, de feltehetően az igennel, illetve nemmel szavazó, a tartózkodást, illetve a teremből való távolmaradást választó képviselőkre gondol. "Az MSZP megerősödésének egyik feltétele, hogy a legfontosabb politikai kérdésekben egységesek legyünk", így szerint nagy bajba kerülhet a párt, ha nem tud túljutni belső megosztottságán.

Szanyi Tibort eddig nem sikerült elérnünk.

A kettős állampolgárságról szóló törvényről részletesen itt olvashat, itt pedig további részleteket talál a szavazásról. A szlovák kormány még kedden élesen tiltakozott, és válaszlépéseket is kilátásba helyezett, erről itt talál részleteket.