Megszűnt a rendkívüli árvízi készültség Borsodban

Vágólapra másolva!
Megszüntették a rendkívüli árvízi készültséget Borsod megyében, de még mindig több száz kilométernyi folyószakaszon van készültség, és 147 ezer hektárnyi földterület még mindig víz alatt van. A keddi vihar miatt négyszázszor riasztották a tűzoltókat.
Vágólapra másolva!

Megszűnt a rendkívüli készültség Borsod megyében a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén. Az intézkedés feloldását szerdán, rendeletben hirdette ki az ügyvezető kormány - közölte Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Az országban jelenleg összesen 296 kilométernyi folyószakaszon harmadfokú, 552 kilométeren másodfokú, 722 kilométeren pedig elsőfokú a védelmi készültség. Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 68-on van még készültség, ebből 3 szakaszon harmadfokon. Jelenleg is 147 ezer hektár van víz alatt, ebből 70 ezer vetés-szántó terület. A megyei földművelésügyi igazgatóságok felmérése szerint a tervezett tavaszi vetések 95 százalékát tudták elvégezni.

A Tiszán folyamatosan halad az árhullám, jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, csütörtök-péntek környékén Szolnoknál, a hétvégén pedig Szegednél várható a tetőzés - mondta a szakállamtitkár.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a keddi vihar miatt több mint négyszáz alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Fejér megyében két településről összesen öt ember kényszerült elhagyni otthonát. A legtöbb bejelentést Fejér és Pest megyéből, valamint a fővárosból kapták, jobbára vízszivattyúzást kérve. A kitelepítettek száma jelenleg országos szinten 249, a legtöbben, 174-en Borsod megyében nem tudtak még visszaköltözni házaikba.

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert [origo]
Így nézett ki a budapesti Béka tér a vihar után - a tűzoltóknak négyszázszor kellett kivonulniuk

A szakállamtitkár szerint az árvízi védekezés mintegy 2-3 milliárd forintba került. Ez az összeg nem tartalmazza a kárigényeket, amelyekre előleget utalt át a kormány. Szollár Domokos kormányszóvivő még kedden közölte, hogy a kormány a költségvetés általános tartaléka terhére 1,385 milliárd forintot átcsoportosít az árvízi védekezés céljára.