Vágólapra másolva!
Megszavazta a parlament szerdán a kettős állampolgárságról szóló törvényt, így a határon túli magyarok anélkül kaphatnak állampolgárságot, hogy Magyarországra költöznének. A kormánytöbbség leszavazta a módosító indítványokat, a törvény augusztus 20-án léphet hatályba. A szlovák kormány már jelezte, hogy kemény válaszlépést fog tenni a szerinte Szlovákia érdekeit sértő törvény miatt.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról, vagyis a kettős állampolgárság megadásáról szóló törvényjavaslatot. A parlament 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el az Orbán Viktor miniszterelnök jelölt, Semjén Zsolt KDNP-elnök, illetve Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot. A képviselők tapssal ünnepelték a szavazás eredményét.

Soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy "a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek" - jelentette ki a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az elfogadott állampolgársági törvényben nincs első- és másodosztályú állampolgár, "egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van" - mondta Semjén, aki szerint "ezért a mai napért érdemes volt képviselőnek lenni".

Mi ez a törvény?

A törvénymódosítás anélkül ad lehetőséget a határon túli magyarok kedvezményes honosítására, hogy Magyarországra költöznének. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. A honosítás feltétele, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a Magyar Köztársaság nemzet- és közbiztonságára. Az így megkapott állampolgárság nem jár automatikusan választójoggal is, mert ahhoz magyarországi lakcímre van szükség (a törvényről részletesen itt olvashat). A törvény augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-től kell alkalmazni.

Három MSZP-s ellene

Nemmel szavazott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, illetve az MSZP-s Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Tartózkodott az MSZP-s Baracskai József, Oláh Lajos és Vitányi Iván, illetve az LMP-s Dorosz Dávid és Szabó Tímea. Lendvai Ildikó MSZP elnök csak a szavazás után érkezett meg az ülésterembe, amire a fideszes képviselők tapssal és gúnyos megjegyzésekkel reagáltak.

Gyurcsány Ferenc a blogján azzal indokolta ellenszavazatát, hogy csupán Orbán Viktor és Robert Fico szlovák kormányfő csatájáról van szó, Molnár Csaba pedig "ócska hatalmi taktikázásnak minősítette" a Fidesz által benyújtott javaslatot, amely szerinte nem szolgálja a határon túli magyarok ügyét. Erről itt talál részleteket.

A kettős állampolgárság megszerzésének könnyítésére vonatkozó magyar terv az utóbbi hetekben tovább fokozta a feszültséget Szlovákiával, amelynek kormánya kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba. Emiatt szlovákiai magyar politikusok kérték is a Fideszt, hogy halassza el a törvény elfogadását, attól tartanak ugyanis, hogy a felvidéki magyarok súlyos sérelmeket fognak elszenvedni. A szlovák kormány szerdán délelőtt, nem sokkal a magyar szavazást követően össze is ült, hogy megvitassa az ellenlépést (erről bővebben itt olvashat).

Elutasították az ellenzéki idítványokat

A zárószavazás előtt az országgyűlés öt módosító indítványról szavazott, amelyeket az MSZP, illetve az LMP képviselői nyújtottak be. A bizottságban ugyan egyik sem kapta meg az egyharmados támogatást, de a két ellenzéki frakció kérésére külön szavaztak róluk. Az előterjesztők egyik indítványt sem támogatták, és a parlament többsége is leszavazta azokat.

Körkérdés a kettős állampolgárságról

A szocialista Szili Katalin és Szabó Vilmos azt javasolta, hogy honosítás helyett a visszahonosítás kifejezés szerepeljen a szövegben, illetve magyar igazolvánnyal rendelkezők esetében ne kelljen igazolni a nyelvtudást. Az LMP-s Szabó Tímea és Mile Lajos kivette volna a törvényből a Répássy Róbert fideszes képviselő által korábban "csángó klauzulának" nevezett rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy az is kérje a kedvezményes honosítást, aki nem tudja igazolni, csak vélelmezi, hogy magyarországi származású. Szabó Tímea emellett kiegészítette volna a törvényt egy olyan rendelkezéssel, amely jogorvoslati lehetőséget ad azoknak, akiknek kérelmét elutasították.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője pártja honlapján kért elnézést azért, mert nem vett részt a törvény végszavazásán. Vona közleménye szerint nem tudta pontosan, hogy mikor lesz a szavazás, ezért szerdán délelőtt egy rádióműsor meghívásának tett eleget. (Vona közleményéről bővebben itt olvashat.)

A szlovák kormány nem vette jó néven

A magyar törvényjavaslattal kedden rendkívüli ülésen foglalkozott a pozsonyi parlament, és ultimátumnak is beillő határozatában egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette azt. Az ülésen Robert Fico szlovák miniszterelnök felszólltotta Orbán Viktort, állítsa le a törvény elfogadásának folyamatát. (Erről részletesen itt olvashat.)

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kedden a szlovák határozatra reagálva azt mondta: "eddig sem ültünk fel semmifajta provokációnak, és ezután sem fogunk felülni semmifajta provokációnak akárhogyan is provokálja a magyar politikai közéletet, vagy magát a Fideszt a szlovák kormány, illetve a szlovák kormányzó pártok". Szijjártó hozzátette, hogy szerinte a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény meghozatalára a jelenlegi parlamentnek erkölcsi kötelessége van, a választópolgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat a parlamentnek.

Forrás: MTI/Beliczay László
Gyurcsány nemmel szavazott

A szlovák kormány szerdán, a magyar törvény elfogadása után azonnal összeült, hogy a válaszlépésekről tárgyaljanak. Az ülésen az állampolgári törvény módosításáról tárgyalnak. A kormány várhatóan még szerdán a parlament elé fogja terjeszteni azt a javaslatot, amely szerint ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot, és nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal. (A szlovák kormány javaslatáról és üléséről itt olvashat részletesen.)

Martonyi János szerint a szlovák kormány javaslata a magyarok ellen irányul, és ellentétes a nemzetközi joggal. A leendő külügyminiszter szerint a kettős állampolgárságnak semmiféle biztonsági kockázata nincs, a szlovákok válaszlépését "megtorlásnak nevezte". (Martonyi nyilatkozatáról bővebben itt olvashat.)

A kettős állampolgárságról szóló törvénymódosításról bővebben itt olvashat, arról pedig, hogy mire számítanak a szlovákiai magyarok, itt talál információkat.