A Fidesz-vezérkar fiókjába került a kormányprogram részletes verziója

Vágólapra másolva!
A Fidesz előkészített egy másik, a parlament elé benyújtott változatnál jóval konkrétabb, céldátumokat is tartalmazó kormányprogramot - állította az [origo]-nak több befolyásos fideszes politikus. Egyikük szerint a párt végül azért választási programját mutatta be kormányprogramként, mert kiderült, hogy a Fideszen belül is viták vannak több részletről. Egy másik forrásunk azonban Orbán Viktorhoz hasonlóan azzal magyarázta a Fidesz húzását, hogy különleges időkhöz különleges program illik.
Vágólapra másolva!

"A rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a leendő miniszterelnök által benyújtott program teljes egészében tartalmazza a választásokon általa vezetett politikai szövetség képviselte választási programot" - mondta szombaton Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, miután benyújtotta az országgyűlés elé a leendő kormány programját. Szijjártó arra utalt, hogy a 87 oldalas kormányprogram jelentős része szóról szóra megegyezik a Fidesz márciusban bemutatott választási programjával. A dokumentum konkrétumok helyett általános célokat fogalmaz meg, a Fidesz egyetlen komolyabb ígéretéről sem fejti ki, hogy miként képzeli el ezek megvalósítását.

Vitáznak a részletekről

Az [origo]-nak több neve elhallgatását kérő, vezető fideszes politikus is azt mondta: a benyújtott javaslat mellett készült egy másik verzió is. Ez a benyújtott javaslattal szemben számos konkrét intézkedést tartalmazott. Forrásink szerint az alternatív változat tárcánként számba vette, milyen lépéseket szeretne megvalósítani a leendő kormány, a kitűzött célokhoz pedig határidőket is rendeltek.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa az [origo]-nak azt mondta: Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes az egyes területek kormányzati felelőseinek részlétes listát juttatott el arról, hogyan nézzenek ki a kormányprogram szakpolitikai fejezetei. Forrásunk szerint az így összeállított kormányprogramot végül azért nem nyújtották be, mert kiderült, hogy az egyes területek kormányzati felelősei olyan dolgokat is szeretnének, amelyekről még a Fideszben sem egyeztettek, így ezek nyilvánosságra hozása forrásunk szerint vitákat okozhatott volna a párton belül.

Forrásunk példaként azt említette, hogy az egyik kormánytag egy szakmai kamara létrehozására tett javaslatot, ezzel viszont a párt másik, ugyancsak a területtel foglalkozó szakpolitikusa nem értett egyet. A pártvezetés nem akarta, hogy ezek a belső viták a keddi-szerdai kormányprogramról szóló parlamenti vitában kerüljenek a felszínre, így a kevesebb konkrétumot tartalmazó verzió mellett döntöttek - fogalmazott forrásunk, aki szerint automatikusan adta magát, hogy a korábbi választási programot nyújtsák be kormányprogram formájában.

Jegelték a klasszikus verziót

Egy, a leendő kormányfő-helyetteshez közel álló forrásunk erről azt mondta: valóban két verzió készült a kormányprogramból. Az egyik a hagyományos kormányprogramokhoz hasonlított, vagyis az egyes szakterületekre lebontva tartalmazta a célkitűzéseket. Forrásunk szerint azért nem ezt a verziót nyújtották be végül, mert a pártvezetés úgy döntött, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben rendkívüli kormányprogramra van szükség. Vagyis fontosabb az általános célok kijelölése, mint az olyan részletek ismertetése, hogy az egyes területekhez szükséges forrásokat honnan csoportosítják át - mondta forrásunk, aki arról nem beszélt, hogy a döntés hátterében állt-e belső vita. Ehhez hasonló kijelentéseket tett a parlament keddi ülésén a programot bemutató Orbán Viktor leendő kormányfő is, aki azzal magyarázta a konkrétumok hiányát, hogy egy programnak nem az eszközöket, hanem a célokat kell meghatároznia.

A pártszövetség parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja ehhez annyit tett hozzá: ő is úgy tudja, hogy Navracsics környezetében készült egy olyan szakmai anyag, amely az egyes feladatok ütemezését tartalmazza. Mivel a kormányprogram összeállításában nem vett részt, így azt nem tudta megmondani, hogy mennyire komolyan merült fel, hogy ezt a dokumentumot nyújtsák be kormányprogramként. Szerinte azonban a két szöveg nem zárja ki egymást: amíg a benyújtott javaslat inkább a hátterét adja a kormányzati munkának, addig a Navracsics-féle tervezet az egyes teendőket veszi számba.

A forrásaink által elmondottakat támasztja alá az is, hogy múlt héten több fideszes politikus, - akik várhatóan részt vesznek majd kormányzati munkában - arról beszélt az [origo]-nak, hogy a készülő kormányprogramhoz az egyes szakpolitikai kérdések felelőseitől, leendő tárcavezetőktől háttéranyagokat kértek. Egyik forrásunk szerint az elvárás az volt, hogy az egyes fejezeteket úgy állítsák össze, hogy előbb helyzetelemzést adjanak az adott területről, majd pedig célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyet a Fidesz kormányra kerülve szeretne megvalósítani.

Bizonytalankodott Lázár is

A kormányprogram megírása körüli nehézségekre utalhat, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken azt közölte: Orbán Viktor kijelölt kormányfő "a hét végén, ma, illetve a holnapi napon" nyújtja be az országgyűlésnek "a következő kormány miniszterelnöki programját". Lázár tehát pénteken még nem tudta megmondani, hogy mikorra lehetnek készen a munkával, pedig a végül benyújtott szöveggel a Fidesznek nem volt sok dolga, még olyasmit is átvettek a márciusi választási programból, amely megfogalmazása mára idejétmúlt. Például jövő időben szerepel benne az az állítás, hogy "a választások utáni első lépések egyikeként szigorítani fogjuk a büntető törvénykönyvet", holott a Fidesz mostanra - hétfőn - már be is nyújtotta ezt a törvényjavaslatot.

A Fidesz márciusban mutatta be választási programját. A pártot több támadás érte a Jobbik és az MSZP részéről a választási kampány elején, amiért a párt vezető politikusai többször kijelentették, hogy a Fidesznek van programja, mégpedig egy 2007 decemberében bemutatott dokumentum. A márciusban bemutatott program több fontos területtel nem foglalkozik részletesen. Az oktatáspolitika például nem kapott benne külön fejezetet.