Elhunyt Furmann Imre jogvédő

Vágólapra másolva!
59 éves korában meghalt Furmann Imre jogvédő és rendszerváltó MDF-es politikus, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda megalapítója. Az utóbbi években az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese volt, még akkor is dolgozott és írt, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Furmann Imre, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnökhelyettese - tudatta az EBH csütörtökön. Az EBH szerint Furmann "az emberi jogok rendíthetetlen harcosa", közéleti személyiség és költő is volt. 59 éves korában, hosszú betegeskedés után érte a halál.

Furmann az MDF politikusaként, alelnökeként szerepet játszott a rendszerváltásban. Később roma jogvédelemmel foglalkozott, ő hozta létre és vezette a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Irodát (NEKI). Haláláig az EBH elnökhelyetteseként dolgozott. Tavaly októberben a "Köztársaságért, a jogállamért" díjat kapott az igazságügyi minisztertől. Megkapta az Emberi Méltóságért Díjat, a belügyminisztertől az Áldozatvédelmi Díjat, és 2003-ban a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.

A Népszabadság februárban interjút készített a jogvédővel, aki akkor már kórházban feküdt májdaganata miatt. A kérdésre, hogy ha sok ideje lenne hátra, mit csinálna még, azt válszolta: betegeskedve is dolgozik, cikkeket ír, naplót vezet, hat-nyolc könyvet ír egyszerre. "Nem vagyok hajlandó a nagybeteget játszani, de azért néhány álmatlanul töltött éjszakát átengednék az ellenségeimnek. De ez csak vicc, mindenkinek megvan a maga baja" - fogalmazott.

Legutolsó verseskötetének fő témája a halál volt, ironikusan írt saját, közelgő haláláról is: "májrák: feltéttel". Furmann szerint viszont a versesfüzet éppen nem a halálról szól, hanem az életre biztat. "Hogy tegyük a dolgunkat az utolsó pillanatig, miközben tudjuk, hogy meg fogunk halni" - mondta a Népszabadságnak. Az interjút teljes terjedelmében itt olvashatja el.

Az EBH saját halottjának tekinti Furmann Imrét, akinek temetése juúnius 2-án lesz a miskolci Szentpéteri-kapui temetőben.