Régi adósságról írnak a kettős állampolgársággal foglalkozó külföldi lapok

Vágólapra másolva!
Tovább ronthatja a kiélezett szlovák-magyar viszonyt a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvény - írja több külföldi lap. A Wall Street Journal azt írja, hogy a piacok a szimbolikus lépéseknél többet is elvárnak a Fidesztől. A Reuters egy budapesti nyugdíjast idézve a határontúliakkal szembeni morális elégtételnek nevezi a törvényt. Az ír Irish Times pedig azt írja, a szlovák politikusok elverték a port Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A földcsuszamlásszerű választási győzelmet arató Fidesz betartotta korábbi ígéretét, hogy könnyít a magyar állampolgárság felvételén azoknak, akik igazolni tudják magyar származásukat - írja a tekintélyes amerikai lap, a Wall Street Journal Új Európa című blogja a magyar parlament által szerdán elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényről. A Wall Street Journal szerint a döntés mintegy 2,59 millió - a környező államokban élő - magyart érinthet.

"Az állampolgársági ügy tovább ronthatja a már így is feszült szlovák-magyar viszonyt, és megtorláshoz vezethet" - fogalmaz a cikk. A lap megjegyzi, hogy Szlovákiában két hét múlva általános választásokat tartanak, így a kettős állampolgárság kérdése "megrengette a szlovák politikai színteret". Idézik Robert Fico szlovák kormányfő kijelentését is, miszerint aki önszántából felveszi majd a magyar állampolgárságot, el fogja veszteni a szlovákot (erre a szlovák parlament szerdán rá is bólintott).

A Fidesz által benyújtott törvényt a pénzügyi elemzők nem tartják egyöntetűen jónak a lap szerint. Preston Keat, a londoni Eurasia Group politikai kockázatelemző cég kutatási igazgatója szerint nem a kettős állampolgárság "az ország legfontosabb kihívása ezekben a napokban". Szerinte "a Fidesz messze van még attól a modernizációtól, amit a piacok elvárnak tőle".

Reuters: Hosszas jogvita következhet

A Reuters budapesti tudósítása szerint szimbolikus ügy az új kormány számára a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak. A hírügynökség is úgy látja, hogy a törvény megrázta a már eleve törékeny szlovák-magyar kapcsolatokat. A Reuters szerint hosszas jogvita bontakozhat ki a két ország között a törvény miatt, a fő kérdés az lesz, hogy összhangban van-e az európai uniós szabályokkal.

A hírügynökség megjegyzi: a jogszabály 2011 januárjától lép majd hatályba, épp akkor, amikor Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét. Szimbolikus gesztus a határon túli magyarságnak az is, hogy egy javaslat szerint a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét a nemzeti egység napjává nyilvánítanák. "Azok számára, akik a határon túl rekedtek, sokat szenvedtek, és számukra ez egyfajta morális elégtétel" - idézik a törvényt támogató Szundi László fővárosi nyugdíjast.

Irish Times: Tapsvihar az Országházban

"A szlovák politikusok elverték a port a szomszédos Magyarországon" - fogalmaz az ír Irish Times című liberális napilap a kettős állampolgárságra adott szlovák válaszról. A lap kiemeli, hogy a magyar parlamentben tapsvihar követte a törvény elfogadását.

Az Irish Times szerint a kisebbségben élő magyarok ügye kulcskérdés Magyarországon, ami elvesztette területe kétharmadát az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés miatt. A lap ismerteti a szlovák parlament által még szerdán elfogadott első határozatot, amely elfogadhatatlannak tartja a magyar jogszabályt, ami "megkérdőjelezi a trianoni békeszerződést és Európa háború utáni területi rendezését".

Deutsche Welle: Figyel az EU és a NATO

Ellentmondásosnak nevezi a kettős állampolgársági törvényt a német Deutsche Welle. A hírportál szerint a Fidesz egy régi ígéretét teljesítette a törvénnyel. Idézik Robert Ficót is, aki "egoistának és arrogánsnak" nevezte a magyar parlament döntését, és hogy azt kétoldalú konzultáció nélkül fogadták el. Martonyi János leendő külügyminisztert idézve azt írja a Deutsche Welle, hogy a magyarországi törvény nem veszélyezteti Szlovákia érdekeit és területi egységét.

A Deutsch Welle több külföldi lappal ellentétben ír a törvény magyarországi kritikusairól is. A végszavazáson képviselők tucatjai nem vettek részt - írják -, hozzátéve, hogy Balázs Péter leköszönő külügyminiszter is aggodalmait jelezte. A helyzetet figyeli a nemzetközi közösség a lap szerint, amely megjegyzi: mindkét állam tagja az EU-nak és a NATO-nak is, a két szervezetnek pedig "érdeke a stabilitás ebben a gyakran változékony régióban".

La Repubblica: Drámaian fokozódó feszültség

A szlovákok és a magyarok közti feszültség drámai fokozódásáról írt az olasz baloldali napilap, a La Rebubblica. A lap szerint napról napra keményebb a konfrontáció két fiatal demokrácia, az Európai Unió és a NATO két tagállama között, ami az európai nemzetállamok vagy multinacionális államok közötti etnikai gyűlölködés két évszázados, baljós emlékét idézi fel. A Jugoszlávia erőszakos széthullásáig vezető válság kivételével, a kommunizmus 1989-ben történt bukása óta eddig talán még nem volt ilyen súlyos, nemzetiségi és állampolgárságbeli különbségek által motivált krízis két közép- vagy kelet-közép-európai állam között - írta a a lap.

Le Monde: Fellobbanó nacionalizmus

A nacionalizmus fellobbanása Magyarország és Szlovákia között címmel közölt kommentárt csütörtök délután megjelent számában az állampolgárságról szóló magyar és az arra válaszul elfogadott szlovák törvénymódosításról a Le Monde című francia napilap. A francia újság szerint Magyarország revánsot vett a történelmen azzal, hogy az anyaországtól a trianoni szerződéssel elszakított, a szomszédos országokban élő három és félmillió magyar számára megadta a jogot a magyar állampolgárság megszerzéséhez. A szimbolikus jellegű intézkedés, amely a lap szerint a patriotizmust helyezte az új magyar jobboldali kormány doktrínájának középpontjába, ugyanakkor nagyon feszültté tette a viszonyt Szlovákiával.

A nacionalista láz felerősítése eltereli a figyelmet a Fidesz gazdasági programjának elnagyoltságáról, ami "megdöbbentette a nyugati kormányokat is, amelyek azt remélik, hogy a június elején Varsóba, majd Brüsszelbe látogató Orbán gyorsan visszatér a jószomszédsági politikához" - írta a Le Monde.