Túl nagy fideszes iramra panaszkodnak az új pártok képviselői

Vágólapra másolva!
Tarthatatlannak érzik a Fidesz által diktált törvényhozási iramot a parlament új pártjainak képviselői. Szerintük a Fidesz csak beszél a nemzeti együttműködésről, de nem hallgatja meg véleményüket, módosító javaslataikat már a bizottságokban lesöprik az asztalról. Az LMP és a Jobbik képviselői között is van olyan, aki abban bízik, a Fidesz csak presztizsből hajt, a szombati kormányalakítás után visszafogottabb lesz.
Vágólapra másolva!

"Kicsit meglep, hogy ennyire nincs tér a parlamentben az ellentétes álláspontok kifejtésére" - mondta Scheiring Gábor, az LMP képviselője az [origo]-nak a parlamentben. Nem ő volt az egyetlen új ellenzéki képviselő, aki azt panaszolta, hogy a Fidesz az ellenzéki pártok számára túl gyors tempót diktál.

Scheiring Gábor a gazdasági bizottság tagja, ahol kedden a miniszterjelöltek meghallgatása után az [origo] tudósítója is végignézte, hogy a fideszes javaslatokhoz benyújtott módosító indítványokat futószalagon, minden tárgyalás nélkül szavazza le a többség. "Akkora kapkodás volt, úgy darálták a javaslatokat, hogy teljesen elvesztettem a fonalat, az egyik képviselőtársam javaslatát véletlenül nem is szavaztam meg, mert éppen azt sem tudtam, hol tartunk" - panaszkodott az ülés után Scheiring.

Nem fűlik a foguk az ellenzéki programokhoz

A kétharmados többséggel kormányzó Fidesz-KDNP-vel szemben az ellenzéki pártoknak nem sok lehetőségük van saját akaratuk érvényesítésére. Ugyan sokszor felszólalhatnak az ülésteremben, de a döntésekbe kevés beleszólásuk van (az ellenzék lehetőségeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Az ellenzék jogosítványairól és lehetőségeiről már a parlament nyitó üléséről szóló egyeztetéseken vita kezdődött, az MSZP azt kezdeményezte, hogy a házszabály módosításával bővítsék az ellenzéki pártok jogosítványait, például azzal, hogy a módosító javaslatok ne akadhassanak el a bizottságokban, vagy a frakcióknak legyen lehetőségük vizsgálóbizottságot állítani. Javaslataikkal az LMP is egyetértett, a Jobbik viszont elégedett volt a házszabály adta lehetőségekkel.

A Fidesz az egyeztetéseken biztosította a kis pártokat, hogy minden ellenzéki jogosítványt biztosítani fognak, de Lázár János azt is a figyelmükbe ajánlotta, hogy egymással is megegyezhetnek, hogy tovább növeljék saját mozgásterüket. A Fidesz frakcióvezetője az egyik parlamenti vitában azt mondta, nem akar a kétharmados többség birtokában ostort csattogtatni az ellenzéki frakciók felett, mert az ízléstelen lenne. Orbán Viktor új miniszterelnök azonban jelezte azt is, hogy hogyan viszonyul a Fidesz az ellenzéki pártok politikai elképzeléseihez. Szombaton, a kormányprogram vitáját lezáró hozzászólásában kiemelte azokat az ellenzéki hozzászólásokat, amelyekben szerinte a kis pártok saját programjukat kérték számon a Fideszen, és kijelentette: nem fűlik a foga mások programjához, ő a Fidesz terveit szeretné megvalósítani.

Az elmúlt két hétben mindhárom ellenzéki párt képviselői egy sor módosító indítványt nyújtottak be a fideszes törvényjavaslatokhoz, de ahhoz, hogy ezekről a parlament is szavazzon, előbb a bizottságokban kellene megkapniuk a képviselők egyharmadának támogatását. "A Fidesz és a KDNP reflexszerűen mindent lesöpör az asztalról. Én például javasoltam, hogy Orbán Viktor nemzeti összetartozásról szóló javaslatába kerüljön bele a keresztény eszmeiség, de azzal a cinikus válasszal vágtak vissza, hogy tekintettel akarnak lenni a Jobbik ateista szavazóira. Ehhez képest a trianoni emléknapról szóló törvénybe beszuszakolták istent, pedig ott nem is volt helye" - mondta az [origo]-nak Novák Előd, a Jobbik képviselője.

Az ellenzéki frakciók vezetői minden törvényjavaslatnál három esetben akkor is kérhetik, hogy egy módosító javaslatról szavazzon a parlament, ha az a bizottságban nem kapta meg a szükséges támogatást. Az első kétben összesen 19 ellenzéki módosító indítvány került a parlament elé, ezeket három MSZP-s technikai javaslat kivétellel leszavazta a parlamenti többség. A módosító indítványokon és az önálló törvényjavaslatokon kívül minden fontosabb ellenzéki jogosítványhoz - például parlamenti vitanap kezdeményezéséhez vagy vizsgálóbizottság felállításához - a képviselők egyötödének támogatására lenne szükség. Novák Előd szerint ez azt jelenti, hogy a Jobbiknak és az MSZP-nek vagy egymással, vagy a Fidesszel kellene megegyeznie, mert a kis LMP frakció támogatásával sincs meg a szükséges egyötödük. Arra, hogy a két nagyobb ellenzéki párt összefogjon, nem sok esély látszik.

Nemzeti együttműködés

"Orbán Viktor nemzeti együttműködésről beszél, de ennek nyomát sem látjuk" - mondta Szabó Tímea, az LMP frakcióvezető-helyettese a keddi ülés egyik szünetében. Szerinte az a legnagyobb probléma, hogy olyan gyors tempót diktál a Fidesz, hogy az ellenzéknek arra sincs elég ideje, hogy megismerje a törvényjavaslatokat. Több ellenzéki képviselő panaszkodott arra, hogy a múlt szombaton benyújtott, és kedden már tárgyalt kormányprogram tanulmányozására is csak két ünnepnapot adott nekik a Fidesz, igaz, később több ellenzéki politikus azzal támadta a Fideszt, hogy a kormányprogramban semmi új nincs.

"Arra sincs időnk, hogy frakcióüléseken vagy szakmai üléseken megvitassuk ezeket a javaslatokat" - panaszolta a gyors törvényalkotási munkát Novák Előd is. Szerinte a szimbolikus jelentőségű, régóta húzódó ügyek - mint például a kettős állampolgárság - esetében érthető a sietség, de azt elhamarkodottnak és indokolatlannak tartják, hogy az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt is minden egyeztetés nélkül terjesztette az országgyűlés elé és fogja elfogadni a Fidesz-KDNP-s többség.

Bozótvágóval harckocsik ellen

Az sem normális, hogy a tíz-tizenkét órás, éjszakába nyúló üléseken törvénykezik az új országgyűlés - mondta Novák, aki szerint azzal, hogy az üléseken nincs szünet, illetve sokszor egy időben folyik a parlamenti munka a bizottsági ülésekkel, azt bátorítják és intézményesítik, hogy a képviselők ne járjanak be az ülésre. "Tudom, hogy ez húsz éve így van, de tarthatatlannak tartom" - mondta Novák.

"Olyan, mintha bozótvágóval küzdenénk harckocsik ellen" - jellemezte a parlamenti munkát az [origo]-nak Gaudi-Nagy Tamás. A Jobbik egyik legaktívabb képviselője is azt panaszolta, hogy nincsenek meg a munka alapvető feltételei: egy segítője van az egész frakciónak, az előterjesztéseket nem kapják meg időben, nincsenek még irodáik, és összesen egy laptopjuk van. "Ehhez képest tisztességesen helytállunk" - mondta Gaudi-Nagy, aki a kedden egy parlamenti felszólalásban is kritizálta a törvényalkotási munkát, és a jogalkotási tervet kérte számon a Fideszen.

"Most még presztizsből hajt a Fidesz" - mondta Scheiring Gábor, aki szerint az LMP-sek abban bíznak, hogy ha megalakul a kormány, és benyújták a jogalkotási tervet, csökkenni fog a nyomás. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz az elmúlt két hétben "alapvető életkörülményeket" szabályozó törvényeket fogadott el minden egyeztetés nélkül, de bízik abban, hogy ha a kormányalakítás után a többség "nem csak ilyen médiakommunikációra akarja használni a parlamentet, és akkor az országgyűlésben tere lehet a racionális párbeszédnek is".