Műemléktemplomot árasztott el az árvíz Tiszaburában

Vágólapra másolva!
A Tisza áradása miatt több centiméteres víz árasztotta el a műemléki védettségű tiszaburai templom belsejét, a segítségül hívott vízügyi szakemberek kiérkezésük óta folyamatosan szivattyúznak.
Vágólapra másolva!
Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szepesváriné Balogh Julianna, a Szolnok megyei falu lelkészasszonyának tájékoztatása szerint a vízfeltörést pénteken észlelték. Mint hozzátette: a nagy tiszai áradásokkor kisebb-nagyobb mértékben rendre víz alá kerül a templom, ezért már van gyakorlata, mit kell ilyen esetben tenni. A nagyobb vízelöntést azonnali szivattyúzással lehet megakadályozni, ezért rögtön értesítette a vízügyeseket.

Fejes Lőrinc vízügyi szakaszmérnök elmondta: a szivattyúzást két géppel folyamatosan végzik. A Tiszához közel fekvő templomban a folyó magas vízállása miatt és nagy víznyomás miatt tört fel most is a fakadóvíz, akárcsak a korábbi esetekben - jegyezte meg.

A lelkészasszony újságírói kérdésre elmondta: az istentiszteletek a vízbetörés ellenére sem maradnak el, azokat a külön álló gyülekezeti teremben tartják meg.

A kedden érkező jelentések szerint Észak-Magyarországon apadásnak indultak a folyók, viszont az árhullám ezáltal a Tiszára vonult. A változásnak köszönhetően kedd délután feloldották a rendkívüli állapotot az északi régióban.

Szerda éjfélig 190 ezer hívás és sms érkezett az árvízkárosultak megsegítésére létrejött segélyvonalra. A hívásokból 40 millió forint adomány jött össze, amelyből élelmiszereket és tisztítószereket kívánnak első sorban vásárolni.