Vágólapra másolva!
Hiába kérték számon az ellenzéki pártok a kormányprogram vitájában a részletes terveket és a pontos elképzeléseket Orbán Viktoron, záró hozzászólásában azt mondta, majd a következő négy évben ezek is ki fognak derülni. Magyarázta a forradalom és a társadalmi szerződés jelentését, és azt mondta, a kormánypártok azért tűnnek nagynak és erősnek, mert többmillió ember vállán állnak.
Vágólapra másolva!

Lépésről lépésre kell megvalósítani céljainkat - jelentette ki a kormányprogram vitáját értékelő beszédében Orbán Viktor, leendő miniszterelnök. Orbán szerint lesz idő vitatkozni arról a következő négy évben, hogy milyen eszközökre van szükség az ország működtetéshez, de előbb arról kell megállapodni, hogy milyen célokat akar megvalósítani az ország.

A kormányprogramról szóló vitát dicsérte, mert - mint mondta - senkinek a felszólalásából nem érzett ártón szándékot. Orbán azt mondta, a vitában az adott számára bizakodásra okot, hogy minden frakció talált a kormányprogram valamit, amit támogatni tud. A vita most lezárul, és mostantól a munka élvez elsőbbséget - jelentette ki. "Dolgozzunk együtt és ne arról vitatkozzunk, hogy hogyan kellene dolgozni" - mondta Orbán.

Elit paktumok

Orbán szinte végig többes szám egyes személyben beszélt. Azt mondta, az új kormány erejét az adja, hogy több millió ember vállán áll. "Sok millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk" - fogalmazott. "A társadalmi szerződés létrejött" a választásokkal - jelentette ki Orbán. Szerinte ennek alapja a KDNP és a Fidesz választási programja, amely eddig Magyarországon egyedülálló módon teljes egészében átkerült a kormányprogramba.

Orbán azt mondta, hogy nem érdekképviseleti szervezetek és minisztériumok megállapodásaira van szükség, mert ezek "elit paktumok". Ilyenek létrejöhetnek és Orbán szerint "talán kívánatosak is", de csak a választói akarat érvényre juttatását szolgálhatják - mondta.

Cipőfűzőig érő horizont

Orbán megerősítette, hogy forradalmi eseménynek tartja a Fidesz kétharmados győzelmét, az őt emiatt ért bírálatokra pedig válaszolta, hogy más országokban is bátran használnak ilyen kifejezéseket politikusok. Egy meg nem nevezett amerikai elnök beszédét idézte, hivatkozott Tony Blairre, és idézte az új konzervatív brit miniszterelnököt David Cameront, akik szintén forradalmi változásként beszéltek korábban pártjuk választási győzelméről.

"Van, hogy a horizontunk csak a cipőfűzőnkig ér" - mondta Orbán. Szerinte Magyarországon sokan tekintik még mindig különböző blokkok háborújának a politikát, de szerinte ez hibás felfogás.


Orbán beszédének összefoglalója

Fricska Kovács Lászlónak

Orbán a beszédében inspirálónak nevezte a külpolitikával kapcsolatos észrevételeket, külön kiemelte Kovács László korábbi külügyminiszter hozzászólását. Ebben a szocialista Kovács szerinte azt kifogásolta, hogy a Fidesz programpontjából nem egyértelmű: amikor Amerikáról beszélnek, akkor csak az Egyesült Államokra gondolnak, vagy a diktatúrába csúszó Dél-Amerikai államokra is, valamint hogy Észak-Koreát is azok közé az ázsiai országok közé sorolják, amelyekkel kapcsolatokat építenének. Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP frakciók hangos derültsége között azt mondta Kovács hozzászólásról, hogy érezte benne a humort és az öniróniát.

Orbán a vita során elhangzott felszólalásokról beszélve Kovács Lászlón kívül egyetlen hozzászólót vagy frakciót sem nevezett meg, beszédében üzent az ellenzéki pártoknak is, amikor azt mondta, voltak olyanok, akik saját programjukat kérték számon a Fidesz kormányprogramján. Orbán azt mondta, neki ezekhez nem fűlik a foga, és a szavazók sem másnak, hanem a kormányprogramba is beemelt Fidesz-programnak szavaztak bizalmat a választásokon.

Beszédét és a kormányprogram vitáját a reformáció egyik jelmondatának latin és magyar nyelvű változatával - Soli deo gloria, Egyedül istené a dicsőség - zárta miniszterelnöki esküje előtt Orbán Viktor.