Az önkormányzatokhoz irányítja a parkolásból befolyó pénzt egy új törvény

Vágólapra másolva!
Csak önkormányzat vagy annak tulajdonában lévő cég biztosíthatja a parkolási szolgáltatást egy kedden elfogadott törvény szerint. Két, a parkolási szabályokkal összefüggő törvényt módosított az Országgyűlés kedden. Mostantól a maximális parkolási díjat a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárához viszonyítják.
Vágólapra másolva!

Módosította az Országgyűlés a parkoláshoz kapcsolódó szabályokat kedden. Több törvényen is változtattak, köztük a helyi önkormányzatokról szólón, amelyhez kétharmados többség kellett. A törvény életbe lépése után magáncég csak addig láthat el ilyen feladatot, amíg a szerződése szól. Ezzel az a cél, hogy a parkolásból befolyó összes pénz az önkormányzatoké legyen.

A döntés szerint a parkolási szolgáltatás biztosítása az önkormányzat feladata vagy olyan gazdasági társaságé lehet, amely kizárólag az önkormányzat tulajdonában van. Szabályozták azt is, hogy legfeljebb mennyi lehet a parkolási díj és annak megállapításánál milyen tényezőket kell figyelembe venniük az önkormányzatoknak. A fővárosban elvileg csökkenhetnek a parkolási és a pótdíjak.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben megsemmisített több, a parkolással összefüggő jogszabályi rendelkezést, és idén június 30-ig adott határidőt az új jogszabály megalkotására. A testülethez több kifogás érkezett korábban a parkolási jogszabályokról. A határozat kihirdetésekor közölték, hogy díjmentes lesz a fővárosban a parkolás, ha a határidőig nem korrigálják az érintett jogszabályokat.

A parkolási szabályokkal összefüggő két törvénymódosítást két fideszes politikus, Kósa Lajos és Rogán Antal jegyzi. Az új parlament megalakulása után nyújtották be az előterjesztéseket.

A 95-ös benzinhez viszonyítják a parkolási díjakat

A másik előterjesztéssel a közúti közlekedésről valamint a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvényt módosították. Eszerint a maximális parkolási díjat a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárához viszonyítják ezután, annak legfeljebb kétszerese lehet óránként. A Fidesznél korábban úgy számoltak, hogy a legmagasabb parkolási díj 544 forint lenne így óránként, ami körülbelül 15 százalékkal kevesebb a mostaninál.

A pótdíjak is csökkennek: a mostani legmagasabb ötvenszeres helyett negyvenszeres lenne a maximálisan kiszabható büntetés. Késedelmi kamat felszámítására nem lenne lehetőség és a behajtásra is csak bírósági úton. A javaslat azt is megszabja, hogy türelmi időt kell biztosítani a pótdíj kivetése előtt.

A kétharmados javaslatot kedden 314 igen és 43 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A másik előterjesztésre 271-en szavaztak igennel, ellenszavazat nem volt nemmel, 89-en tartózkodtak.