Betiltaná a dohányzást a fővárosi aluljárókban egy MSZP-s képviselő

Vágólapra másolva!
Tilos lesz a dohányzás a budapesti gyalogos aluljárókban, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki-pénteki ülésén elfogadja az erről szóló MSZP-s javaslatot. A rendelettervezet szerint 30 ezer forintos bírságra számíthatna az, aki mégis rágyújt például a Deák Ferenc téri vagy az astoriai aluljáróban.
Vágólapra másolva!

Betiltatná a dohányzást a fővárosi gyalogos aluljárókban Kolozs András fővárosi MSZP-s képviselő, aki erről nyújtott be előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki-pénteki ülésére. A főváros honlapján olvasható előterjesztés szerint a tilalom a játszótéri dohányzás betiltásának folytatása lenne, és Kolozs az Európai Közösségek Bizottsága által kiadott, A dohányfüstmentes Európáért: az Európai Unió politikai lehetőségei című zöld könyv ajánlásaira hivatkozik.

A politikus azzal érvel, hogy a zöld könyv ajánlásai nyomán Dánia és Németország valamennyi városában tilos már rágyújtani valamennyi közterületen, így az aluljárókban is, és Angliában is van példa ilyen típusú tilalomra. "A példa követése Magyarország szempontjából egyszerre jelenti társadalmi igény kielégítését, valamint hosszú távú prevenciós és egészségmegőrzést célul tűző feladatot" - áll az előterjesztésben.

A javaslat szerint a tilalom megszegését a közterület-felügyelők 30 ezer forintos pénzbírsággal szankcionálhatnák. A megvalósítás költségeire - például a tiltó táblák kihelyezésére - 2010-ben 10 millió forintot szánna az előterjesztő, ez az összeg a Fővárosi Közterület-Fenntartó vállalat költségvetéséhez kerülne.

A rendelet csak a főváros kezelésében lévő gyalogos aluljárókra vonatkozna, az előterjesztés melléklete összesen 69 ilyet sorol fel, köztük például a Deák Ferenc téri, az astoriai, a Kálvin téri, a Nyugati téri, a Boráros téri és a Móricz Zsigmond körtéri aluljárókat. Kolozs szerint ugyanakkor a kerületeknek is javasolni kellene, hogy ők is vezessenek be hasonló tilalmakat a kerületi kezelésben lévő aluljárókra. A rendelet hatálya az aluljárókban található vendéglők belső területére nem terjedne ki.

Kolozs 2009 októberében már javasolta egyszer a közgyűlésben a tilalom bevezetését, de akkor rövid vita után javaslatát formai okok miatt elnapolták, bár a felszólalók túlnyomó többsége egyetértett azzal. A szerdai-csütörtöki közgyűlésen minősített szavazattöbbség kell a javaslat elfogadásához, a rendelet pedig a kihirdetése utáni 45. napon lépne hatályba.