Kilépett az MSZP-frakcióból a vesztegetéssel vádolt Wieszt János

Vágólapra másolva!
Kélépett a fővárosi MSZP-frakcióból a kenőpénz elfogadásával megvádolt Wieszt János. A politikust korábban a szocialisták vezetői arra kérték, hogy mondjon le önkormányzati mandátumairól, de erre nem volt hajlandó. Wiesztről két hete hoztak nyolvánosságra egy videót, amin egy borítékban pénzt vesz át. A felvételt készítő vállalkozó szerint kenőpénz volt a borítékban, amit egy üzlethelyiség megvásárlásáért kellett fizetnie.
Vágólapra másolva!

Wieszt János XI. kerületi és fővárosi szocialista képviselő kedden hivatalosan is bejelentette, hogy kilép a fővárosi MSZP-frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját - közölte az MSZP budapesti szervezete, amely "tudomásul vette" Wieszt döntését. A szocialista frakció arra kérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Az MSZP frakció a közgyűlési bizottságokban is lecseréli Wieszt Jánost.

Wieszt Jánosról két hete tettek közzé egy rejtett kamerával készült felvételt, amelyen több mint kétmillió forintot vesz át borítékban. A felvételt még 2007-ben készítette Gálfi István vállalkozó, aki azt állítja, a politikus azért kérte a kenőpénzt, hogy megvásárolhassa az általa évek óta bérelt üzlethelyiséget, amelynek bérletét fel akarták mondani (a videót itt nézheti meg). Az ügyben a BRFK vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A politikus először azt mondta: nem emlékszik a történtekre, de elismerte, hogy ő látható a felvételen. "Amikor készülhetett, sok mindennel foglalkoztam" - mondta. "Sokszor bánok pénzzel magánemberként és a munkahelyeimen" - fogalmazott Wieszt. Arról is beszélt, hogy sokkal több pénzt is vett már át, házépítés, kocsivásárlás közben az ember fizet. Múlt szombaton, az EchoTV műsorában már azt mondta: a videó teljes mértékben manipulatív, azt szerinte megvágták, ezért azt javasolta, hogy azt szakértővel vizsgáltassák meg. Szerinte a felvételen nem kenőpénzt vesz át, hanem kölcsön kap a vállalkozótól.

Az MSZP országos és budapesti vezetése vasárnap azt kérte Wieszttől, hogy függessze fel párttagságát, illetve mondjon le kerületi és fővárosi önkormányzati mandátumairól. Wieszt utóbbira nem volt hajlandó. Lendvai Ildikó pártelnök vasárnap azt mondta: ha Wieszt János nem mond le mandátumairól, akkor az illetékes szervezeteknek módjuk van arra, hogy kizárják a frakciókból.