Vágólapra másolva!
Havonta több mint 750 ezer forintot keres, tavaly pedig 900 ezer forint prémiumot kapott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektora, Szabó János, akit februárban letartóztattak befolyással üzérkedés gyanújával. Azóta is kapja havi fizetését - derült ki, miután az [origo] minden állami felsőoktatási intézmény rektorát megkérdezte fizetése mértékéről egy jogerős bírósági ítélet nyomán. A ZMNE-en kívül egyik egyetem vagy főriskola rektora sem árulta el fizetése mértékét, több mint felük nem is válaszolt.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel jelentek meg az első cikkek arról, hogy az egyetemi és főiskolai rektorok milliókat is kereshetnek, ők maguk azonban fizetésük mértékéről azóta sem nyilatkoztak. Az ügyben még Bajnai Gordon akkori miniszterelnök is megszólalt, áldozatvállalásra kérve az egyetemi vezetőket, az adatvédelmi ombudsman pedig kijelentette, hogy a fizetésük nyilvános. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egységes álláspontja szerint viszont a fizetés a személyes adatok körébe tartozik.

Végül a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön született jogerős ítélete - amely a gödöllői Szent István Egyetem ellen indított próbaper eredménye volt - kimondta, hogy az egyetemi és főiskolai vezetők fizetése mindenki számára megismerhető, nyilvános adat. A rektorok a bíróság szerint közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik - így fizetéseik mértéke - nyilvánosak, mert szorosan összefüggnek közfeladatuk ellátásával.

Az ítélet nyomán az [origo] adatkérő levélben kereste meg az összes állami fenntartású egyetem és főiskola rektorát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a rektorok havonta mennyit kerestek és mekkora összegű prémiumot kaptak 2009-ben, illetve mekkora a havi fizetésük 2010-ben.

A megkeresett összesen 28 intézmény vezetője közül kedden kora délutánig mindössze 13 rektor válaszolt, és csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) vezetője közölte fizetését, a többiek nem árulták el az adatokat.

756 ezer havi fizetés és 908 ezer prémium a ZMNE letartóztatott rektorának

A ZMNE részéről Szabó János korábbi rektor és az egyetem jelenlegi irányítója, Nagy Kálmán kancellár fizetését is közölték. Szabó már a gyakorlatban nem a ZMNE rektora, februárban ugyanis egy látványos rendőri akció és házkutatás keretében őrizetbe vették befolyással üzérkedés gyanúja miatt, azóta pedig előzetes letartóztatásban van. (Erről bővebben itt olvashat.) Az új rektor személyéről még nem döntöttek, addig Nagy Kálmán kancellár látja el a feladatokat.

Szabó János rektorként 2009-ben és 2010-ben is havi bruttó 696 ezer forintot keresett. Ez a közalkalmazotti illetménye, ezen felül kapott bruttó 60 ezer forint vezetői pótlékot is. 2009 januárja és júniusa között további havi 15 ezer forintot kapott közalkalmazotti keresetkiegészítés címén, 2009 decemberében pedig 908 ezer forint közalkalmazotti prémiumban részesült. A ZMNE által közölt adatok szerint a rektor idén áprilisig kapta fizetését. Február óta azonban őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban van.

Az [origo] kérdésére az egyetem kancelláriájának munkatársa azt mondta, Szabó hivatalosan még az egyetem rektora, megbízatása július 1-ig, illetve annak visszavonásáig szól. A ZMNE azért áprilisig közölte az adatokat, mert a májusi fizetések még csak most esedékesek.

Nagy Kálmán kancellár, aki ma Szabó helyett vezeti az egyetemet, 2009 januárja és áprilisa között hivatásos tiszti illetmény címén havi bruttó 550 ezer forintot kapott, azóta pedig havi 677 ezer forintot keres. 2009 novemberében 677 ezer forint "magasabb parancsnoki jutalomban" részesült. "2009 első felében neki is járt a havi 15 ezer forintos keresetkiegészítés.

Június közepéig húzzák

A többi 27 megkérdezett felsőoktatási intézmény vezetői nem közölték illetményüket, a válaszadók a ZMNE-vel együtt összesen csak 13-an voltak. A legtöbben válasz helyett az MRK állásfoglalására hivatkoztak. Ebben mindössze annyi áll, hogy az MRK plénuma június 11-én ül össze, és megtárgyalja a bírósági ítéletben foglaltakat. A közlemény hozzáteszi, hogy "a bíróság határozatát tiszteletben tartjuk és az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követően, az ítéletben foglaltak szerint az arra kötelezettek eleget tesznek nyilvánosságra hozatali kötelezettségüknek".

A válaszoló rektorok közül többen június 11-éig kértek türelmet, és azt írták, a MRK döntéséhez igazodnak majd. Egyedül a Corvinus Egyetem rektora, Mészáros Tamás írta kifejezetten azt, hogy az ülés után nyilvánosságra hozza az adatokat. "Minden adat rendelkezésre áll, hogy az Ön kérdéseire - jövedelmemmel kapcsolatban - válaszolni tudjak. (...) Biztos vagyok benne, hogy 11-én, pénteken délig eljuttatom az információkat" - írta.

A Semmelweis Egyetem rektora, Tulassay Tivadar azt írta, maga alakítja majd ki álláspontját az ügyben, ha megkapta a bíróság írásos ítéletét, ez azonban még nem történt meg. "A nyilvánosságra hozatal módját magam választom meg" - tette hozzá. Babinszky László, a Kaposvári Egyetem rektora szintén az MRK közleményére hivatkozott, de arra a kérdésre már most válaszolni akar, hogy rektorként kapott-e prémiumot. "Sem 2008-ban, sem 2009-ben nem vettem fel sem rektori jutalmat, sem rektori prémiumot" - írta.