Síneket mosott el a víz, akadozik a vasúti közlekedés

Vágólapra másolva!
Súlyos zavarokat okoz a vasúti közlekedésben az újabb heves esőzés, amely az ország egyes részein vízátfolyásokat okoz, máshol teljesen alámosta a vasúti síneket. Az ország keleti és nyugati részén is vannak megbénult vonalak, több forgalmas vasútvonalon pedig késéseket okoz a rendkívüli időjárás.
Vágólapra másolva!

Több vonalon is szünetel a vasúti forgalom a rendkívüli időjárás miatt, míg más szakaszokon késéseket okoz a vágányokat ellepő víz - közölte kedden kora délután a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. A problémák egyaránt érintik a Dunántúlt és Észak-Magyarországot is.

A Vámosgyörk - Újszász - Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti állomások között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon a vonatok egyáltalán nem tudnak közlekedni. Az utasokat Jászapáti és Vámosgyörk állomások között vonatpótló buszok szállítják. Szintén nem járnak a vonatok a Miskolc - Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között: itt a rendkívüli időjárás okozta pályahiba előreláthatólag 2010. június 10-ig tart, addig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Dombóvár - Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között ugyancsak a pályában keletkezett károk javítása folyik. Előreláthatóan 2010. június 7-ig itt is vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád megállót nem érintik, mivel az közúton megközelíthetetlenné vált - közölte a MÁV.

Az Aszód - Balassagyarmat - Ipolytarnóc vasútvonalon Magyarnándor és Nógrádkövesd között a heves esőzés elmosta a vasúti pályát. Az utasokat Nógrádkövesd és Balassagyarmat között előreláthatóan június 5-én éjfélig vonatpótló buszok szállítják.

Vízátfolyások és késések

A Budapest - Pécs vonalon folyóáradások és belvizek miatt vezettek be lassújeleket a pályán - közölte az [origo]-val Sigulinszki Tibor MÁV-szóvivő. A korlátozás a Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve a Sásd és Godisa állomások közötti szakaszokat érintik, a lassítás miatt a vonatok közlekedésében átlagosan 10-20 perc késés várható.

A Budapest - Miskolc - Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk állomások között kedden 12 óra 55 perctől az egyik vágányt kizárták a közlekedésből vízátfolyás miatt, ezért csak a másik vágányon, váltakozó irányban, 10-20 perc késéssel tudnak a vonatok közlekedni. Miskolc és Nyékládháza között is vízátfolyás miatt sebességkorlátozást vezettek be, ami további átlagosan 10 perc késést eredményez.

Elromlott berendezések

Az esőzés mellett műszaki hibák is nehezítették a közlekedést több vonalon. A hajnali órákban a Budapest - Újszász - Szolnok vonalon Újszász és Szolnok állomások között elromlott a biztosítóberendezés. A szakemberek a hibát kijavították, de a feltorlódott késések és a szerelvényfordulók megváltozása miatt néhány vonat még mindig 5 és 20 perc közötti késéssel közlekedik.

A Budapest - Hatvan vonalon Rákos és Pécel állomások között reggel elromlott a biztosítóberendezés, amelyet a délelőtt folyamán javítottak meg. A vonatok fokozott biztonsági előírások mellett közlekedtek, illetve a gödöllői vonatok egészen délig nem jártak.