Újabb rekordárvízre készülnek a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Vágólapra másolva!
Újabb árhullámok indultak el az észak-magyarországi folyókon. Az eddig mért legnagyobb vízállásokra számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon - egy időben 630 kilométeren kell védekezni. A Nógrád megyei Pásztón kétezer ember kitelepítését kellett elkezdeni, mert veszélyes szintet ért el a vízszint a város fölötti tározóban. Hiába engedik a Sió-csatornán keresztül, egyre magasabb a Balaton vízszintje is. Miskolcon ismét kiöntött a Szinva, Pécsett nem látogathatók az ókeresztény sírkamrák.
Vágólapra másolva!

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője, Csont Csaba szerda reggel.

A Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt. Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.

A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz-mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt. A gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.

Csont közölte, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta Csont.

Szerinte gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz. Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása. Szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Már töltik a homokzsákokat

A Bódva menti településeken szivattyúznak, illetve homokzsákokkal készülnek az árra. A Borsod megyei Szalonnán, a település belterületén lévő Nádas-patak is megáradt, de ha nem zuhog egész éjszaka az eső, ez a víz vélhetően levonul szerdára virradóra - mondta Hankó Gyula, a település független polgármestere az MTI tudósítójának. A Bódva közelében lévő házaknál már felkészültek, az ár láthatóan emelkedik. Itt korábban - áprilisban és májusban is - több ház állt vízben, egy családnak kellett eddig elhagynia otthonát.

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Szendrőbe vezető közút jobb oldalán hatalmas belvizes terület van, a Bódva pedig ütemesen árad. A Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízszint, kedd este már 810 centiméter fölötti értéket mértek. "A számítások szerint éjfél körül beindulhat az automatikus árapasztó rendszer, azaz a szifonok engedik majd a vizet. Annyi előnyünk van, hogy a Bódva árhulláma még a felső szakaszon érezhető igazán" - mondta.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere arról számolt be, hogy a településen a belvíz kimosta a szennyvízhálózat tartalmát, a rendszer egyébként már a májusi rekordárvíz idején megtelt, nem bírja el ezt a mennyiséget. "Olyan utcákból is jelezték a szennyvízelöntést, ami eddig szóba sem jött" - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy megkezdték a homokzsákok előtöltését a Bódva áradása miatt, egyelőre húsz ember dolgozik ezen. Éjszakára kihelyezik a fáklyákat a Bódva gátja mentén, ahol folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a töltés állapotát.

Kitelepítés Pásztón

Kritikus szinten áll a víz a Nógrád megyei a hasznosi víztározóban. A vízszint a megengedett 14,5 méternél jóval magasabb a Pásztó fölött található, a Mátra patakjai által táplált víztározónál. Emiatt mintegy kétezer ember kitelepítését kezdték el kedd este Pásztón és Hasznoson - közölte a megyei védelmi bizottság kedd este az MTI-vel. A Becsó Zsolt megyei és Sisák Imre helyi védelmi bizottsági elnök által aláírt sajtóközlemény szerint a rendkívüli intézkedést a hasznosi víztározó térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni (a pásztói kitelepítésről itt olvashat).

A Balaton sem fér a medrébe

Az erős szélben méterekre kicsap a víz a Balatonból a déli parton a magas vízállás miatt. A vízszintet két hete próbálják csökkenteni. A Sió-csatornán másodpercenként 13 és fél köbmétert engednek le a tóból, de ez meg sem látszik a vízszinten, ami nem csökkent, hanem a május 14-i 113 centiről mostanra 119-re emelkedett. A déli partot ez már elöntéssel fenyegeti, de a szakemberek tehetetlenek.

Mivel mindenhol áradások vannak, komoly belvízi problémákat okozhatna, ha még több vizet engednénk le, ráadásul úgy tűnik, hogy a Sió-meder sem bírna nagyobb terhelést - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pécseli Péter, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. Az idén már annyi vizet leengedtek a Balatonból, amennyivel kétszer fel lehetne tölteni a Velencei tavat. Pár nap kánikula megoldhatná a gondokat, harminc foknál melegebb időben naponta akár egy centiméternyi víz is elpárologhat a Balatonból.

Balatonfenyves az egyik legmélyebben fekvő település a déli parton. A strand már tönkrement a magas vízszint miatt. A polgármester azt mondja, az épületek védelmére már készenlétbe helyezték a homokzsákokat. Lombár Gábor szerint a 100-110 kilométer per órás szél, ami most van, még megemeli 20-30 centimétert a Balaton vízszintjét, ami egyébként is magas.

Veszélyes a helyzet a Pilisben

A két héttel ezelőttinél is nagyobb árhullám vonul le a Pilisből és Visegrádi-hegységből a Dunakanyar településeire - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. A száz éves árvízszintet két héten belül ismét meghaladja a visegrádi, dömösi, pilismaróti patakok vízszintje. Kritikus a helyzet a szentendrei Bükkös-patak mellett és Dunabogdányban is.

A több tízezer köbméter hordalékot is szállító patakok áradása az elmúl két hétben eddig is félmilliárd forint kárt okozott a Pilisi Parkerdő infrastruktúrájában. A mostani áradás várhatóan további jelentős károkat okoz a Pilisen átvezető utakban, hidakban és egyéb műtárgyakban. Az előrejelzések szerint a következő napokban további jelentős csapadék várható a térségben.

A viharok miatt sok a fakidőlés a térségben, az alámosott partoldalak a rajtuk lévő növényzettel együtt szakadnak le. Eddig 11 ezer köbméternyi faanyag dőlt ki a Pilisi Parkerdő területén, ami legalább 15 ezer fa pusztulását jelenti. Továbbra is járhatatlanok a térség völgyekben vezető turistaútjai, különösen a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok. Az erdőgazdaság arra figyelmezteti a kirándulók at, hogy kerüljék el ezeket az útszakaszokat.

A világörökség is ázik Pécsett

Továbbra sem használhatják az autósok Pécsett a Mohácsi út északi részét, mivel a medréből kilépett patak miatt sáros víz hömpölyög az úton. A nyugati városrészben, Patacson, az egyik hegyi dűlőutat elvitte a víz, míg a Magyarürögi úton kiöntött a patak, egy lakóházat kellett homokzsákokkal körbevenni.

Homokzsákokkal további kilenc utcában is védekezni kell a hatalmas eső okozta özönvízzel szemben. A legrosszabb a helyzet a Kopács utcában, ahol az utcát és a kerteket már elöntötte a víz, és néhány lakóházat is fenyeget. A Pipacs utcában szintén nagy erőkkel kell védekezni az árvíz ellen. A Verseny utcai Sportóvoda udvarát elöntötte a víz, de az épületbe nem tört be.

Több helyen is beázott az az épület, ahonnan a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák megközelíthetők. A sírkamrák egy része ezért balesetveszély miatt nem látogatható jelenleg. Bozóky Anita, a Pécs Sopianae Örökség Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint leginkább az úgynevezett korsós sírkamrához vezető lépcsőnél ázik az épület. Ez a rész azért nem látogatható, mert a lépcső annyira csúszik, hogy balesetveszélyesnek minősítették.

Tolnában összedőlt egy ház

A Tolna megyei Bikácson összedőlt egy lakóház, az ott lakó férfit sikerült időben kimenekíteni - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Az önkormányzati tulajdonban lévő vályogépület vélhetően a sok csapadéktól dőlt össze, a ház lakóját rokonoknál helyezték el. A 450 fős településen a megáradt András-patak töltését két helyen átvágták, a vizet mezőgazdasági területre vezetik el. A községben figyelő szolgálatot működtetnek, az esetleges védekezéshez huszonöten állnak készenlétben.

Tolna megyében összese tizenkét helyszínen védekeznek az árvíz ellen, a települések felében lakóházak vannak veszélyben. Bonyhádon a megáradt Farkas-patak miatt a Gyár, a Sport és a Zrínyi utcában, illetve két áruháznál folyik a védekezés, a munkában ötvenen vesznek részt. A völgységi városban a helyi védelmi bizottság hat család számára egy helyi szállodát jelölt ki befogadó helyként és bekérte az iskolákból a közalkalmazottak elérhetőségét. Ha szükséges, ők váltják fel a védekezésben dolgozókat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Bonyhád mellett Szekszárdon, Bátaszéken, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn, Döbröközön, Kurdon, Őcsényben, Váralján, Nagymányokon, Bikácson és Regölyben kell védekezni az árvíz ellen, a településeken több mint hetven lakóház van veszélyben. Kedd hajnal óta Tolna megyében 47 esetben kérték a tűzoltók segítségét a víz miatt. Vízátfolyás miatt teljes szélességében lezárták a Bonyhád és Alsó-Börzsöny közti utat, fél pályán lehet közlekedni a 6318-as számú úton, Keszőhidegkút és Regöly közt.

Miskolcon ismét kiöntött a Szinva

Miskolcon önkénteseket keresnek az árvízi védekezéshez, mert a diósgyőri városrészben újra kiöntött a Szinva patak. A házakat homokzsákokkal próbálják védeni, egyelőre sikerrel. Az önkormányzat önkénteseket keres az árvízi védekezéshez, esőkabátban, gumicsizmában a helyszínen lehet jelentkezni a munkákra.

A Lillafüred felé vezető úton a hegyekből lefolyó csapadék okoz gondot. Újra veszélybe került az a csárda, amelyet két hete is elárasztott a medréből kilépő Szinva. A csárdánál tűzoltók és az alkalmazottak közösen próbálják homokzsákokkal megvédeni az épületet. A Felsőhámor környékén a hegyekből lefolyó csapadék miatt vízátfolyások lassítják a haladást.