Tizennyolc települést zár el a víz az országban

Vágólapra másolva!
Többszáz embernek kellett elhagynia az otthonát az esőzés okozta árvizek miatt. A Ronyva-patak Sátoraljaújhelynél átszakította az ideiglenes védműveket. A tűzoltókat 1600-szor riasztották országszerte. Több település továbbra is megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt. Sok út járhatatlan, illetve igen nehezen járható szerda reggel.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt körülbelül 1600 riasztást kaptak az országban a tűzoltók keddtől szerda reggelig, az esetek 90 százalékában vízszivattyúzáshoz hívták őket a katasztrófavédelem adatai szerint. Több mint 500 településen védekeznek most az árvíz ellen, és több mint 480 embernek kellett elhagynia az otthonát.

Átszakította az ideiglenes védműveket a Ronyva-patak Sátoraljaújhelynél, pedig kedd délelőttől folyamatosan védekeznek a zempléni városban - közölte Szamosvölgyi Péter polgármester. A víz ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt, akkor körülbelül 700 házat vett körbe a víz, és nagyjából ugyanennyi embert kellett kitelepíteni. Három helyen bukik át a Ronyva a töltésmagasításokon Sátoraljaújhelyen.
Jelenleg a városliget, a sportcsarnok felé ömlik a legtöbb víz, ezt próbálják feltartóztatni. Mintegy ötszázan védekeznek, mind a négy középiskolából a diákok is részt vesznek a munkában. A Ronyva legnagyobb mellékvízfolyása a Bózsva-patak, a legfrissebb mérések szerint 9 centimétert már apadt, de ez egyelőre Sátoraljaújhelynél még nem érezhető.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe a Cuhai Bakony-ér áradása miatt 60 tűzoltót vezényeltek át. A tűzoltók homokzsákokkal védekeznek, hogy ne következzen be a két héttel ezelőtti katasztrófa, amikor több utcát is elöntött az áradat - mondta szerda reggel Szentes György, az országos katasztrófavédelem szóvivője.

Baranya megyében éjjel átvágták a Baranya-csatorna gátját, a vizet mezőgazdasági területre terelték, így sikerült elkerülni, hogy a víz elöntse Vásárosdombót és Sásdot. A Tolna megyei Bikácson egy ház fala dőlt ki a megduzzadt András-patak miatt. Az ott lakót kiköltöztették, rokonainál húzta meg magát. Pakson a 6-os főút mellett megcsúszott a löszfal, emiatt egy családi ház fala megrepedt. A statikus szerint az épület biztonságos maradt, de a repedt falú szobába nem mehetnek be a lakók. Csikóstöttösön továbbra sem térhetett haza az a 38 ember, akit a Petőfi utcából költöztettek ki egy héttel ezelőtt. A Baranya patak itt árad, de egyelőre nem öntötte el újra az utcát, az épületek azonban még vizesek, így azokban lakni nem lehet.

Tolcsván a település nevét viselő patak kedden este kilenc utcát és körülbelül 150 házat vett körbe. Reggelre azonban apadni kezdett a víz, így az elöntött területek nagysága is csökkent - közölte Vojnár László polgármester.

Sok az elzárt település

Tizennyolc települést zár el a víz Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete szerdán reggel. Vízátfolyás, illetve áradás miatt megközelíthetetlen Viszló, Debréte, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Dédestapolcsány, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Sajóvelezd, Alsómocsolád településekre, valamint Nekézseny, Nagybarca és Bánhorváti nevű községekbe nem lehet bejutni. Tornaszentandrást és Tornabarakonyt a Bódva áradása zárja el. Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út. Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és igen sok út csak egy nyomsávon járható.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg mintegy 60 szakaszon van érvényben teljes útzár a Magyar Közút szerda délben kiadott közleménye szerint. Emellett számos út csak nehezen, lépésben járható, és több helyen csak félpályán haladhat a forgalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tovább áradnak a folyók, a Hernád és a Sajó menti településekre 333 tűzoltót irányítottak át. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 189 embernek kellett elhagynia otthonát az újabb áradás miatt, szinte mindegyik patak kilépett itt a medréből - közölte a Magyar Televízió Híradója szerda reggel. A szivattyúkat folyamatosan üzemeltetik, sok út járhatatlan Borsodban.

Csónakkal mentettek egy családot Rakacaszenden

Rakacaszenden 15 család kényszerült otthona elhagyására a helyi patak áradása miatt. Lukács Attiláné, a település független polgármestere azt mondta: szerda hajnalban két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbe vette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant. Az érintettek többségét az iskolában szállásolták el, másokat rokonok fogadtak be. "Ilyen víz még soha nem volt" - mondta a polgármester. Mint mondta, volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal kellett kimenekíteni az otthonából.

Bakonycsernyén az út mellett lévő magas löszfal csúszott meg az esők miatt. A fal megrepedt, félő, hogy leomlik - írja a Független Hírügynökség. A több százezer köbméter föld 10-15 házat veszélyeztet. A Gaja-patak vízszintje magas, egy tanyát veszélyeztet, ahol rengeteg állat van.

Miskolc diósgyőri városrészében több utcát elöntött a megáradt Szinva patak. Az észak-magyarországi folyók közül a Sajó, a Hernád és a Bódva is valószínűleg a két héttel korábbinál nagyobb vízállással tetőzhet majd. Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs osztályvezetője elmondta: szerda reggel 45 tűzoltó indul a Borsod megyei Sajóecsegre, várhatóan öt napig maradnak, hogy segítsenek az árvízi munkákban.

A Nógrád megyei Pásztó térségében veszélyhelyzetet hirdetett ki kedd este a Kormányzati Koordinációs Bizottság, a város térségéből eddig 194 embert telepítettek ki. Pásztóra Budapestről 500 tábori ágyat indítottak útnak, és pszichológusok is segítenek az ott kitelepített embereknek. (Erről bővebben itt olvashat.)