Gyurcsánynak nincs ambíciója az MSZP vezetésére

Vágólapra másolva!
Nem adja fel a küzdelmeit, nem hagyja el az országot, de nem valószínű, hogy a belátható jövőben vezető szerepet vállalna az MSZP-ben - mondta az ATV műsorában Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő. A volt miniszterelnök szerint nem lehet kizárni a pártszakadást az MSZP-ben, de arra kell törekedni, hogy együtt maradjanak.
Vágólapra másolva!

"A politikailag belátható jövőben", vagyis a következő egy-két évben nem vállal formális vezető szerepet az MSZP-ben - mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este. Gyurcsány szerint nagyjából harminc másodpercig elgondolkodott azon, hogy egy időre visszavonul, akár külföldön dolgozva, de nem akarta ezt. Nem kaland volt számomra a magyar politika - fogalmazott a korábbi kormányfő, aki kijelentette: nem megy el az országból és nem adja fel a küzdelmeit.

Gyurcsány szerint a politikában a népszerűség "jön, meg megy". Normálisan, kulturáltan, de határozottan képviselem, amiben hiszek - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy lesz-e még valaha az MSZP elnöke, azt válaszolta: ezt inkább nem hiszi, mint hiszi. Én ma több esélyt adok annak, hogy nem leszek első számú vezető sem pártban, sem kormányban, mint hogy igen - mondta Gyurcsány, aki szerint ma hiányzik belőle az erre vonatkozó ambíció.

"Ahhoz, hogy valaki napi húsz órában minden sejtjével éljen, lobogjon és ezt csinálja, ahhoz pokoli belső erő kell. Ma a tűz helyett inkább erős felelősségérzet van bennem" - fogalmazott. Gyurcsány szerint arra nem tudna válaszolni, hogy mi lesz mondjuk három év múlva, de "nem horkan fel benne az irigység vagy a revánsvágy", amikor a mostani kormányfőt nézi a parlamentben. Nem értek vele egyet nagyon sok dologban, de ő a miniszterelnök, mert őt választották - mondta Gyurcsány.

A volt kormányfő szerint ősztől nagyobb fordulatszámmal működik majd az általa vezetett Táncsics Alapítvány. Építik a progresszív baloldal intellektuális, kulturális, szellemi hátterét, és segítik azokat a szakmai, politikai közösségeket, amelyek a progresszív balliberális identitás alapján jönnek létre az országban. Legyen egy erős, baloldali szocialista párt, amelyik a mainál jobban érti, hogy mi dolga a világban - mondta.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hosszú és nehéz folyamat lesz rendbe tenni az MSZP-t, mert a rövidebb úthoz a párton belül nincs elég szellemi, intellektuális, politikai és emberi erőforrás. Mint mondta: nem lehet kizárni, hogy a párt nem tudja megőrizni az egységét, de arra kell törekedni, hogy együtt maradjanak.