Előzetesbe kerültek a pécsi egyetemi nyomozás gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság a Pécsi Tudományegyetemen kezdődött nyomozás gyanúsítottjait, köztük az egyetem több vezető beosztású munkatársát. A rendőrség azzal gyanúsítja a nyolc embert, hogy visszaéléseket követtek el nagy értékű informatikai beszerzéseknél.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Városi Bíróság szerdán elrendelte a Pécsi Tudományegyetemet érintő nyomozás gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását. A bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés gyanújával indult nyomozásnak 8 gyanúsítottja van, egyetemi dolgozók és olyanok is, akik nem az intézmény munkatársai. Mindannyian előzetesbe kerültek szerdán.

Hétfőn hajnalban a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett vesztegetés gyanújával nyolc embert vett őrizetbe, köztük a pécsi egyetem gazdasági igazgatóját és az intézmény három másik munkatársát. Az egyetem szóvivője kedden az [origo]-nak azt mondta, hogy az egyetem korábbi közbeszerzései, informatikai beruházásai keltették fel a nyomozók érdeklődését, pontos részleteket azonban nem mondott.

A Független Hírügynökség szerint az egyetem 2008-as és 2009-es informatikai beszerzéseivel kapcsolatos fájlokat vizsgálják a nyomozók. Ebben az időszakban évente nagyjából 700 millió forintot költött az intézmény informatikai beszerzésekre.

A Független Hírügynökség információi szerint a pécsi egyetem gazdasági főigazgatóját és az ő tanácsadóját, valamint az informatikai igazgatót és egyik munkatársát vették őrizetbe, valamennyien az egyetem gazdasági főigazgatóságán dolgoztak. Rajtuk kívül négy, az egyetemtől független cég munkatársa került őrizetbe.