Kártérítést kapnak az elkülönített miskolci roma gyerekek

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság fejenként 100 ezer forint kártérítést ítélt meg öt roma diáknak, akiket elkülönítve oktattak egy miskolci iskolában. Magyarországon először kapnak kártérítést iskolai szegregáció áldozatai.
Vágólapra másolva!

Miskolci roma diákok iskolai elkülönítése miatt kártérítést ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. Magyar bíróság először ítélt meg jogerősen kártérítést oktatási szegregáció miatt.

Az LB jogerős döntését egy öt évvel ezelőtti, miskolci iskolai szegregációval kapcsolatban hozta, és öt érintett roma diáknak ítélt meg fejenként 100 ezer forint kártérítést.

Mohácsi Erzsébet, az ügyet vivő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint precedens értékű ítéletről van szó. A döntés közvetve mintegy 200 ezer roma gyereket érinthet, akit vagy szegregált oktatási intézményekben, vagy az iskolákon belül elkülönítve tanítanak - mondta.

Az Alapítvány szerint ma Magyarországon 170 szegregált iskola működik, és mintegy 700 településen van jelen az iskolai szegregáció.