Gyurcsány szerint népszavazást kellene tartani az új alkotmányról

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azt javasolja, hogy népszavazás döntsön Magyarország új alkotmányáról. Az egykori miniszterelnök csütörtöki blogbejegyzésében ír arról, hogy a Fidesz választási programjában egyetlen szó sincs az új alkotmányról, ezért szerinte a kormánypárt ennek kidolgozására nem kapott felhatalmazást.
Vágólapra másolva!

Senki nem adott felhatalmazást a Fidesznek, hogy új alkotmányt készítsen - írja Gyurcsány Ferenc szocialista országgyűlési képviselő blogjának legfrissebb, csütörtöki bejegyzésében. "Megállapíthatjuk, hogy a Fidesz alkotmány-ügyben átvert bennünket. Hazudott, amikor eltitkolta, elhallgatta szándékát. Becsapott bennünket" - teszi hozzá.

Gyurcsány szerint az "alkotmány nem a kormánypárté, hanem az országé". Ezért a politikus indítványozza, hogy népszavazás döntsön az új alkotmányról. "A Fidesznek az ország elé kell állnia javaslatával, és a néptől kell jóváhagyást kérnie. Ha megkapja, akkor lesz új alkotmányunk, ha nem, akkor nem léphet életbe az új alaptörvény akkor sem, ha a parlamentben megvolt a szükséges döntés" - elmélkedik Gyurcsány. A korábbi miniszterelnök hozzáteszi: csak az elkészülő javaslat alapján lehet majd dönteni az új alkotmányról, "nem zsigerből elutasítani, vagy nem automatikusan támogatni". Az [origo] Gyurcsány Ferenc környezetébe tartozó forrásból úgy értesült, hogy a politikus az MSZP vasárnapi kongresszusán fel fogja vetni, hogy pártja álljon a népszavazás ötlete mögé.

A Fidesz 2010-es választási programjában az új alkotmány megalkotásának feladata valóban nem szerepelt. Az alkotmány szó csak olyan szókapcsolatokban jelent meg, mint a rendőröknek adott jogok az alkotmányos rend keretei között, vagy hogy az "alkotmányosságba vetett bizalom forog kockán" a választáson. Ugyanakkor a Fidesz vezető politikusai a választási kampányban többször jelezték, hogy a párt szerint új alapokra kell helyezni az ország működését, új irányt kell adni Magyarország fejlődésének. A Fidesz új alkotmányra vonatkozó terveiről itt olvashat.

Országos népszavazást az országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani az alkotmány szerint, döntéshozatal vagy véleménynyilvánítás céljából. Kötelező megtartani a népszavazást, ha azt legalább 200 000 választópolgár kezdeményezi, ebben az esetben az eredményes népszavazás alapján hozott döntés az országgyűlésre kötelező. Ha a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlési képviselők egyharmada vagy 100 000 választópolgár kezdeményez népszavazást, akkor a parlament dönt, hogy elrendeli-e a voksolást. Az alkotmány felsorol olyan kérdéseket, amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani, ilyen a költségvetés, az adórendszer, a nemzetközi szerződések vagy a kormány programja.