A szökésben lévő M. Róbert felmentését kérte ügyvédje

Vágólapra másolva!
A Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletésével vádolt M. Róbert felmentését kérte ügyvédje csütörtöki perbeszédében. M. Róbert január óta szökésben van, a vád korábban tényleges életfogytiglan kiszabását kérte.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában valamennyi vádpontban felmentést kért a Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletésével is vádolt M. Róbertre kirendelt ügyvédje, Romhányné Gugi Rita perbeszédében csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. M. Róbert hónapok óta szökésben van, január 16-án reggel szökött meg a házi őrizetből. (A szökés körülményeiről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A védő csütörtöki perbeszédét azzal kezdte: nem mehet el szó nélkül amellett, hogy a sajtó az ügy kipattanásának kezdetétől fogva olyan kifejezéseket használt a vádlottakkal kapcsolatban, mint a "fekete sereg", védencét pedig maffiavezetőnek nevezték. Szerinte ezek a hangulatkeltő szavak hozzájárultak a közvélemény befolyásolásához, és azt mondta: bízik a bíróság objektív értékelésében. Az ügyész korábban a bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más - többek közt zsarolás, csalás, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés - bűncselekmények miatt indult ügyben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért M. Róbertre.

A védő azzal érvelt, hogy egyes vallomások szerint se pénzt, se megbízást nem adott M. Róbert H. Antal megölésére, míg más vallomások szerint egy régebbi sérelem miatt a férfi megleckéztetéséről, de nem a megöléséről volt szó. Az ügyvéd szerint a vádhatóság nem támasztotta alá bizonyítékokkal, hogy valóban M. Róbert lett volna a gyilkosság felbujtója.

Az ügyvéd szerint az sem állapítható meg, hogy az állítólagos bűnszervezet létezett. Szerinte a vádhatóság képviselője csak néhány vádlott ellentmondásos vallomásából kiragadott részletekkel támaszja alá ezt, de más objektív bizonyítékokat nem sorolt fel. M. Róbert korábban következetesen tagadta az eljárásban a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

M. Róbertnek néhány hete van kirendelt ügyvédje. Korábban meghatalmazás alapján egy másik ügyvéd látta el a védelmét, de az ő egyik, sajtóban tett nyilatkozata miatt az akkori igazságügyi miniszter, Forgács Imre a Borsod Megyei Ügyvédi Kamarához és a Magyar Ügyvédi Kamarához fordult. Forgács akkor azt mondta: egy európai jogállamban megengedhetetlen, méltatlan a jogászi hivatáshoz és a magyar ügyvédi kar tekintélyének is árt, ha egy ügyvéd bujkálásra, jogsértésre biztatja ügyfelét.

A per a többi vádlott védőinek perbeszédével folytatódik csütörtökön, de mivel a pernek 30 vádlottja van, erre a célra több határnapot is kitűzött a bíróság.