Elmúlt a közvetlen életveszély a Budai Vár megrepedt falánál

Vágólapra másolva!
Elmúlt a közvetlen életveszély a Budai Vár megrepedt falának közelében, a vár területén és a fal alatti sétányokon is feloldották a rendőri zárat. A Hunyadi utca lakóit várhatóan nem kell kitelepíteni. A fal mentésén tovább dolgoznak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Feloldották a rendőri zárat a Budai Várban - jelentette az [origo] tudósítója csütörtökön délelőtt fél 11-kor. A Budai Vár támfala a sok eső miatt megrepedt, ezért már szerdán lezárták a környéket. A rendőrök még csütörtökön délelőtt is eltanácsoltak mindenkit a várfal környékéről, és a Dísz tér is le volt zárva. Az I. kerületi polgármesteri hivatal szerint a közvetlen életveszély elmúlt, de a sérült falnál tovább dolgoznak, és mindent megtesznek a kármentesítésért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Munkagépek dolgoznak a lezárt területen

A megrepedt fal csúszni kezdett, ezért úgy próbálták tehermentesíteni, hogy a fal tetejéről munkagépekkel kiásták és elhordták az ázott földet. Szakértők szerint több mint 2400 köbméternyi földet el kell hordani, hogy a fal ne mozduljon tovább.

Mivel szerda estig a fal csúszását nem tudták megállítani, a Hunyadi utca négy lépcsőházban felkészítették a kitelepítésre. Figyelmeztették a lakókat, hogy pakolják össze a holmijukat, mert bármikor felszólíthatják őket, hogy hagyják el a lakásukat. A polgári védelem 150 fős befogadóhelyet alakított ki a Szabó Ilonka utcai gimnáziumban. A kitelepítést akkor kezdték volna el, ha a fal négy órán belül több mint 1 cm-t csúszik, a mozgást kétóránként mérik a geodéziai szakemberek és a statikusok.

A Nemzeti Vagyonkezelő és a kerületi önkormányzat később ad pontos tájékoztatást a helyszínről és az eddig munkákról. A polgármesteri hivatalban az [origo]-nak azt mondták, reményeik szerint nem lesz szükség kitelepítésekre.