Nem hisz saját győzelmében az MSZP államfő-jelöltje

Vágólapra másolva!
Balogh Andrásnak, Magyarország bangkoki nagykövetének a parlamenti erőviszonyok ismeretében nincsenek olyan illúziói, hogy a parlament államfőnek választja. Az MSZP kongresszusa vasárnap szavazta meg Balogh jelölését az államfői posztra. A nagykövet azt mondta, a jelölés őt magát is meglepte.
Vágólapra másolva!

Az MSZP kongresszusa vasárnap felkérte a párt frakcióját, hogy Balogh Andrást, Magyarország bangkoki nagykövetét jelölje az államfői posztra. A jelenlegi államfő, Sólyom László hivatali ideje augusztusban jár le.

Balogh az MTI megkeresésére azt mondta, jelölése őt magát is meglepte, hiszen az elmúlt években semmiféle jelentősebb tisztsége nem volt. Mivel a képviselők párthovatartozás mentén foglalnak állást - mondta - nincsenek illúziói arról, hogy megválasztják-e államfőnek.

Azt mondta, "kellemes meglepetés" volt, hogy az MSZP kongresszusa egységesen kiállt mellette, hiszen az elmúlt években olyanfajta értékek kerültek előtérbe, amelyekkel baloldali érzelmű emberként nem tudott azonosulni, szerinte ugyanis visszaszorult az, "ami a hagyományos szocialista-szociáldemokrata gondolkodásnak a lényege".

Balogh szerint most fordulat következik be a szocialista párt gondolkodásában, és elsősorban azok keresték meg, akik szintén így vélekednek. Ez szerinte sokkal szociálisabb, sokkal demokratikusabb irányítást tételez fel, sokkal erőteljesebb fellépést a korrupcióval szemben.

Szerinte az ideális elnök feladata, hogy csökkentse a társadalomban jelen lévő szembenállást. Olyan mértékben nőtt meg a szakadék az egyes embercsoportok között, olyan sokan maradtak ki az egyenlő lehetőségekből, hogy ezek az emberek elvesztették a demokráciába vetett hitüket, természetes optimizmusukat, hogy a dolgok jóra fordulnak - mondta. Lényeges pontja az elnöki megbízatásnak - vélte -, hogy Magyarországot a szomszédok előtt, a külvilág előtt úgy képviselje, hogy az ország befolyása növekedjék, és legalább "megálljon az a folyamat, amelynek következtében nagymértékben csökkent a presztízsünk az utóbbi időben".

A Népszabadság pénteken írt arról, hogy a szocialisták államfő-jelöltjeként szóba jött Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, de esélyesebb Balogh András bangkoki nagykövet. Balogh az MTA doktora, az MSZP Tudományos Tagozatának volt elnöke, és korábban vezette a párt Táncsics Mihály Alapítványának a kuratóriumát.