Sok apró lyukról beszélt Varga a rendkívüli kormányülésen

Vágólapra másolva!
Nincsenek drámai eltérések a költségvetésben, de "sok lyuk van, sok helyen" - erről beszélt Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a szombaton kezdődött háromnapos kormányülésen az [origo] információi szerint. A tanácskozás egyik résztvevője szerint többen kritizálták a forintgyengüléshez vezető fideszes és kormányzati nyilatkozatokat, Orbán Viktor pedig értetlenségét fejezte ki.
Vágólapra másolva!

Közgazdászokkal vitatta meg a kormány az ország költségvetési-pénzügyi helyzetét a szombat délután kezdődött háromnapos rendkívüli kormányülés első napján. A közgazdászokat - Járai Zsigmond és Bod Péter Ákos egykori jegybank-elnököket, Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Erdei Tamást, a Bankszövetség elnökét, Patai Mihály tőzsdeelnököt, és Török Ádámot, a Költségvetési Tanács tagját - Varga Mihály hívta meg, a tanácskozás a parlamentben zajlott - tudta meg az [origo] az ülés egyik résztvevőjétől, aki a tanácskozás bizalmas jellege miatt csak azzal a feltétellel nyilatkozott, ha nem írjuk le a nevét.

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt jelentette be, hogy az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése szerint komoly gondok vannak az idei költségvetéssel, a kormány azonban ennek ellenére is tartani akarja a még Bajnai Gordon kormánya által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Varga szerint erre egy aciótervet dolgoznak ki a háromnapos kormányülésen, az [origo] forrása szerint azonban a szombati tanácskozáson csak helyzetértékelésről volt szó, várható intézkedésekről nem.

A résztvevő szerint az ülésen Varga Mihály elemezte a helyzetet, és több olyan tételt is megemlített, melyet szerinte tévesen számolt a Bajnai-kabinet a büdzsében. A forrás szerint ugyanakkor igazán drámai összegek nem hangzottak el, Varga ehelyett arról beszélt, hogy "sok lyuk van, sok helyen", és ezek 10-35 milliárdos tételek. Ezekről a számokról vita alakult ki a tanácskozás résztvevői között, bár abban egyetértés volt, hogy a Bajnai-kormány számításai nem feltétlenül pontosak - idézte fel a résztvevő, aki elhárította azt a kérdést, hogy összességében mekkora összeget tesznek ki a Varga által említett lyukak.

A Fidesz a választási kampány alatt többször azt állította, hogy a Bajnai-kormány eltitkolja a tényleges költségvetési adatokat, a büdzsében "százmilliárdos csontvázak" vannak, így az államháztartási hiány az év végére meghaladhatja a hét százalékot. Varga Mihály ugyanakkor a szombati sajtótájékoztatón, az általa vezetett tényfeltáró bizottság részjelentésének bemutatásakor egy konkrét esetet mondott, a Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárdos veszteségét, amely állítása szerint - egy nagy áramszolgáltató felé fennálló tartozással együtt - kimaradt a költségvetésből. Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter ezt vitatta, szerinte szó sincs százmilliárdos veszteségről

A szombati tanácskozáson szóba kerültek azok a fideszes és kormányzati nyilatkozatok, amelyek miatt csütörtökön és pénteken jelentős mértékben zuhant a forint árfolyama - mondta a résztvevő, aki szerint több meghívott is bírálta az ügyben a kormány kommunikációját. (Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön arról beszélt, hogy államcsődhöz közeli helyzetben van az ország, majd pénteken ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, szombaton viszont Varga Mihály cáfolta.) A forrás szerint a kormányülésen nem hangzott el hivatalos magyarázat a történtekre, de a kormányzati résztvevők azt elismerték, hogy hiba történt. Kósa Lajos nem volt jelen az ülésen, Szijjártó Péter pedig "csendben volt, többnyire beletemetkezett a papírjaiba" - idézte fel a résztvevő.

A tanácskozás végén Orbán Viktor miniszterelnök tartott összefoglalót, és ő is kitért a forintgyengülést kiváltó nyilatkozatokra - mondta forrásunk, aki szerint a miniszterelnök értetlenségét fejezte ki a történtek miatt. Kósára utalva azt mondta, különbséget kellene tenni egy kormányzati tisztséggel nem rendelkező politikus kijelentése és az ő brüsszeli tárgyalása között - idézte fel a tanácskozás résztvevője. Orbán arra utalt, hogy ő épp csütörtökön tárgyalt a belga fővárosban az Európai Bizottság elnökével, aki szigorú költségvetési politika folytatására szólította fel Magyarországot.

Az [origo] megkereste a kormányülés más résztvevőit is, ők azonban nem kívántak részleteket elárulni, a forrásunk által mondottak ugyanakkor egybevágnak Varga Mihály szombat esti nyilatkozatával. Ő az MTI-nek szintén azt mondta, hogy állapotfelmérésről szólt a kormányülés, és jelezte, hogy elhangzott kritika Kósa és Szijjártó nyilatkozatai miatt. "Ilyen feszült, hiszterizált helyzetben nyilván kétszer óvatosabbnak kell lenni azzal, hogy milyen üzeneteket adunk, mit állítunk a gazdaság helyzetéről" - fogalmazott Varga, aki a költségvetésben állítólag talált lyukakkal kapcsolatban nem közölt részleteket, csak annyit mondott, hogy beigazolódott az a korábbi állításuk, amely szerint a jelenlegi költségvetésben vannak különböző tételek, amelyeket az előző kormány nem tüntetett fel.

A rendkívüli kormányülés vasárnap folytatódik, és várhatóan csak hétfőn ér véget. Varga szerint lehetséges, hogy már hétfőn este, de legkésőbb kedd reggel előállnak a kormány által tervezett gazdasági akcióterv részleteivel.