Elhunyt Bulányi György, a szocializmussal szembeszálló pap

2010.06.07. 11:12

Meghalt Bulányi György piarista pap, a Bokor bázisközösségek alapítója. A jézusi példát követő, katonai szolgálatot elutasító kisközösségeket szervező katolikus pap a rendszerváltás előtt összetűzésbe kerül a kommunista rendszerrel, de saját egyháza is szembe fordult vele, egyenesen Joseph Ratzinger bíboros - a jelenlegi pápa - kérte, hogy vonja vissza tanait.

Elhunyt vasárnap Bulányi György piarista tanár, pap, a Bokor katolikus bázisközösségek alapítója és vezetője - adta hírül a Bokorportál. A kommunista időszakban meghurcolt, majd az 1980-as években állami nyomásra saját egyháza által is kitagadott pap kisközösségek szervezésével váltotta ki a hatalom bosszúját.

Az 1919-ben született Bulányi 1943-ban szerzett magyar-német szakos tanári diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetemen, tanított Debrecenben, Sátoraljaújhelyen és Tatán - olvasható a Bokorportálon közzétett életrajzában.

A Bokor bázisközösséget 1945-ben alapította. A tisztán jézusi szeretet hirdető kisközösség tevékenységét az 1950-es években államellenes szervezkedésnek minősítették kommunista hatóságok, és 1952-ben életfogytig tartó börtönre ítélték Bulányit. A pap 1956-ban kiszabadult, elrejtőzött, de két év múlva elfogták, és bezárták. 1960-ban amnesztiát kapott.

Kiszabadulása után előbb rakodómunkásként dolgozott, és folytatta a jézusi ideált követő bázisközösségek szervezését. A hatóságokkal ismételten az 1980-as években gyűlt meg a baja, miután közösségeinek tagjai sorra tagadták meg a katonai szolgálatot. Ekkor az állam a katolikus egyház akkori vezetésén keresztül igyekezett megrendszabályozni.

1982-ben a püspöki kar megvonta misézési jogát, tanait még a Vatikán is elítélte. Egyenesen a Hittani Kongregáció akkori vezetője, Joseph Ratzinger (a jelenlegi XVI. Benedek pápa) írt neki levelet, hogy vonja vissza tanításait. Az erre vonatkozó 12 pontos nyilatkozatot azonban kiegészítette azzal, hogy csak saját lelkiismeretének tartozik emiatt nem tekintették érvényesnek, és egészen 1997-ig érvényben volt egyházi büntetése.

2008-ban a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, huszonévesen értette meg, mit tanít Jézus: szeressétek ellenségeiteket, és azóta is e gondolat jegyében tevékenykedik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK