Június 29-én választana államfőt a Fidesz

Vágólapra másolva!
Június 29-én tartaná az államfőválasztást a Fidesz, a párt az erről szóló javaslatát szerdán nyújtja be a parlament házbizottságának. A Fidesz azt is javasolja, hogy még júniusban döntsön a parlament a számvevőszék vezetőiről és a hiányzó alkotmánybírók személyéről is.
Vágólapra másolva!

A házbizottság szerdai ülésén a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök személyéről június 29-én, kedden hozzon döntést az Országgyűlés - jelentette be hétfőn a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János.

A Fidesz szeretné, ha még júniusban megválasztaná az országgyűlés az Állami Számvevőszék vezetőit, és lehetőség szerint június végén, július elején legalább két alkotmánybíró személyéről is döntene. Kovács Árpád korábbi ÁSZ-elnök megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek. Az Alkotmánybíróság csaknem két éve működik 11 helyett 9 taggal.

A Fidesz azt is javasolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságáról még a nyári parlamenti ülésezés időszaka alatt érdemi döntés szülessen.

Emlékeztetett, hétfőn alkotmánymódosítási kezdeményezéssel éltek, amelyben egy, országgyűlési képviselőkből álló, nyolctagú, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira javaslatot tevő parlamenti jelölőbizottság létrehozását indítványozták. A Fidesznek az alkotmánybírókkal kapcsolatos elképzeléseit firtató kérdésre Lázár János azt mondta: természetesen van személyi elképzelésük, de azokról először a Fidesz-frakciónak kell döntést hoznia, és ezután kell a jelölőbizottságban elvégezni a jelöltállítási folyamatot.

Schmitt Pál országgyűlési elnök, Pálinkás József jelenlegi és Vizi E. Szilveszter korábbi MTA-elnök, de még Tőkés László erdélyi magyar püspök neve is felmerült fideszes körökben lehetséges köztársasági elnök-jelöltként - közölte meg nem nevezett fideszes forrásokra hivatkozva a Független Hírügynökség. (Tőkés esetében nem tudni, hogy rendelkezik-e magyar állampolgársággal, míg az alkotmány szerint ugyanakkor köztársasági elnökké csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár választható.) Schmitt, az országgyűlés elnöke a legesélyesebb arra, hogy az államfői poszton Sólyom Lászlót váltsa, akinek a kormányzópárti újrajelölése nagyon minimálisan képzelhető csak el. Ha Schmitt Pált köztársasági elnökké választják, az új házelnök Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke lehet a Független Hírügynökség szerint.

Lázár hétfőn azt mondta: "szeretnénk azt a tarthatatlan állapotot megszüntetni, hogy politikai vagy hatalmi célok miatt a legsúlyosabb gazdasági helyzetben és a korrupció jelenlegi állapotában nem működnek a korrupció ellen dolgozó, illetve az állami pénzek ellenőrzését végző szervezetek".

A köztársasági elnök választásáról Lázár János elmondta: Orbán Viktor megkérte őt arra, hogy az előkészítés lépéseit végezze el, ami azt jelenti, hogy június 28-án egészen biztos, hogy végső döntést fog hozni a Fidesz-KDNP-frakció az elnökjelöltjük személyéről. Addig mérlegelik a jelölteket és a jelölés körülményeit - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, miszerint fel vannak-e készülve arra, hogy az államfőválasztás esetleg többfordulós lesz, a frakcióvezető úgy válaszolt: az fog történni, ami az alkotmányban le van írva. Hozzátette, igyekeznek olyan személyt javasolni, aki nemcsak a kétharmad, hanem a háromharmad képviseletére is alkalmas lesz. Arra a felvetésre, hogy egyfordulós elnökválasztásra számít-e, a politikus úgy reagált: "egyáltalán nem".

Sólyom László köztársasági elnök mandátuma augusztus 5-én jár le. A parlamentnek a mandátum lejárta előtt legalább harminc nappal új elnököt kell választania. A párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán korábban azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy Sólyom marad az elnök, a Fidesz többi politikusa azonban azt állította, hogy még nem született döntés.

Az MSZP kongresszusa vasárnap úgy döntött, hogy Balogh András bangkoki nagykövetet jelöli államfőnek.