Matolcsy: Tartani fogja a kormány a hiánycélt

Vágólapra másolva!
Olyan akciótervet fogadtak el a kormány tagjai, amivel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint tartani tudják a 3,8 százalékos hiánycélt. A Luxembourgban tartózkodó miniszter elmondta azt is, hogy folynak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), júniusban további egyeztetések várhatók.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan folynak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jelenleg is Magyarországon tartózkodik a nemzetközi pénzintézet egy informális küldöttsége - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő este Luxembourgban.

Annak érdekében fogadta el a kormány a kedd délután bejelentendő gazdasági akciótervet, hogy tartani tudja az eredeti EU-IMF hitelszerződésben szereplő 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt - tette hozzá Matolcsy. A miniszter szerint a célt azért is tartani kell, mert a pénzpiac nem fogad el ennél magasabbat.

A hétvégi maratoni kormányülésen kidolgozott akcióterv bevételnövelő és kiadáscsökkentő elemeket egyaránt tartalmaz, valamint olyanokat is, amelyek segítik a gazdaság növekedését - hangoztatta. Martolcsy úgy vélte, a piacok is hitelesnek fogják elfogadni, ha a kétharmados politikai többséggel rendelkező új kormány az akcióterv mellett vállalja a korábbi hiánycélt.

Az MTI kérdésére válaszolva Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató azon nyilatkozatára reagált, hogy a valutaalap kész egyeztetni az új kormánnyal már a nemzetközi hitelcsomaggal kapcsolatban a nyár végén esedékes tárgyalások előtt. A megbeszéléseket nagy valószínűséggel július első felében folytatják - mondta Matolcsy György.