Varga: 230 milliárd forintos lyukat talált a kormány a költségvetésben

Vágólapra másolva!
Kétszázharminc milliárd forintos különbséget talált a kormány a költségvetésben - jelentette ki Varga Mihály államtitkár hétfőn, a lovasberényi kormányülés sajtótájékoztatóján. Az IMF szakemberei hivatalosan csak augusztusban jönnek, a mostani látogatásukon csak a helyzetről kapnak tájékoztatást. A kevesebb bevétel és a több kiadás mellett Varga szerint a korábbi kormány szakmai-pénzügyi hibái is oda vezettek, hogy ekkora költségvetési rés alakult ki.
Vágólapra másolva!

Az előző kormány hamis adatokat közölt velünk, 230 milliárd forintos különbséget találtunk a költségvetésben ahhoz képest, amit nekünk mondtak - jelentette ki Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára hétfőn. A Varga Mihály által megjelölt összeg a GDP mintegy 0,9 százaléka. A gazdasági átalakításhoz kevés a felületi kezelés, rendszerszintű, strukturális átalakításokra van szükség. Azok irányáról döntött a háromnapos ülésén kormány - közölte az államtitkár.

A versenyképesség javítását, a bürokrácia csökkentését, a korrupció visszaszorítását és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentését célzó lépesek törvényjavaslatok formájában hamarosan megjelennek - jelentette be az államtitkár Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón Lovasberényben. Varga Mihály elmondta: a pénzintézeteket érintő különadóról nem hozott döntést a kormány, egyeztető, előkészítő munka folyik. Ha a kormány dönt majd ebben a kérdésben, a felekkel egyeztetve kerül sor a részletek kidolgozására.

Az adórendszer változtatásával kapcsolatban irányokat jelölt ki a kormány - mondta Varga. Hozzátette: a cél az egyszerűbb, átláthatóbb adórendszer kialakítása. Mértékéről még nincs döntés, több variációt - a 16-19-20 százalékos mértéket - is mélyebben elemzi a kabinet, annak érdekében, hogy az adóterhek csökkentése, az adóigazgatás egyszerűsítése több munkahelyet eredményezzen.

Augusztusban jön az IMF

Varga Mihály azt is közölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakembereinek hivatalos látogatására augusztusban kerül sor, a mostani alkalommal a kormány elképzeléseiről, és arról a helyzetről kapnak tájékoztatást, amely május végéig előállt, és amelyet az új kabinetnek kezelnie kell. Mint hozzáfűzte, ettől függetlenül a kormány addig is tájékoztatja az IMF-et az aktuális helyzetről és a kormány elképzeléseiről.

Az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka. Az előző kormány 719 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált az első öt hónapra. A Miniszterelnökség államtitkára a rendkívüli kormányülés harmadik napján elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt.

Szakmai és pénzügyi hibák

A bevétel arányos része nem teljesült, a kiadások pedig felülteljesültek, ezért állt elő a nagyobb mértékű hiány, ami a tervezésnél szakmai, a végrehajtásnál pedig szakmai és pénzügyi hibákat is jelent. A nyilvánosságra került adatok a Bajnai-kormány tevékenységéről adnak hű képet - mondta Varga Mihály. Hozzátette: nem felelt meg a valóságnak az, hogy az előző kormány rendezett állapotokat adott át.

Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás kedvezőtlen helyzetét, - amire készült is,- valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá. A kormány mindent megtesz azért, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudja. Arra törekszik, hogy a 3,8 százalékhoz minél közelebbi hiány alakuljon ki az év végére - mondta Varga Mihály. Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakkal, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna.

A sajtótájékoztatón kérdést intéztek Szijjártó Péterhez azzal a kijelentésével kapcsolatban, miként gondol most arra a múlt heti nyilatkozatára, hogy az nem lesz hatással a piacokra. A miniszterelnöki szóvivő azt mondta, az lett volna helyes és korrekt, ha az a hírügynökség, amely világgá kürtölte a sajtótájékoztatót, teljes egészében és korrekten adta volna le nyilatkozatát, és nem egy rendkívül inkorrekt, zavarkeltő, töredezett változat közlésére vállalkozott volna. Megnevezte a hírügynökséget is: a Bloomberg volt az szerinte. Szíjjártó az [origo]-nak is a helytelen tudósítást emelte ki.