Aláírást gyűjtenek a jobbikos EP-képviselő irodája ellen Marosvásárhelyen

Vágólapra másolva!
Tiltakoznak a helyi magyar és román értelmiségek az ellen, hogy Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője irodát nyitott az erdélyi Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!

Irodát nyitott az erdélyi Marosvásárhelyen Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki az Új Magyar Szó és a Krónika című erdélyi napilapok szerint azt mondta, fel szeretnék vállalni az erdélyi magyarság ügyét, az autonómia megvalósítását, a magyar nyelv használatának kiszélesítését egész Erdély területére. Hozzátette, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is szívesen segíti problémájuk orvoslásában, ha felkeresik őt. Szegedi szerint az európai törvényhozói testületbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben bejutott három romániai magyar képviselő "soha nem beszél az autonómiáról, minden egyébbel kapcsolatosan hallatják a hangjukat, csak saját választóikért nem".

Az Új Magyar Szó szerint Marosvásárhely magyar polgárainak egy része határozottan elutasítja Szegedi Csanád jelenlétét a városban. Tegnap aláírásgyűjtés is indult a helyi értelmiségiek körében a jobbikos politikus irodanyitása ellen. A lap értesülései szerint a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztői és a színművészeti főiskola több tanára csatlakozott a tiltakozáshoz. Az újság megszólaltatta Sebestyén Spielmann Mihály írót, történészt és könyvtárost, aki tiltakozik a jobbikos EP-képviselői iroda megnyitása ellen, akárcsak Tőkés András, a Romániát Brüsszelben képviselő Tőkés László EP-képviselő testvére. Utóbbi véleménye szerint káros a Jobbik jelenléte az erdélyi városban, ugyanis csak árthat az erdélyi magyaroknak, ha a Jobbik zászlajára tűzi az autonómiáért folytatott harcot.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint mindenkinek szuverén joga, hogy képviselői irodát nyisson, ha van erre pénze. Borbély szerint elsősorban a Jobbik vezetőinek kellene feltenniük maguknak a kérdést, miként folytathatnak egyszerre kisebbségvédő és kisebbségellenes politikát, és rámutatott: nem védelmezheti Romániában a kisebbség érdekeit a Jobbik, ha Magyarországon kisebbségellenes politikát folytat. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke viszont úgy véli, ahogy Tőkés László is nyitott irodát Budapesten, a magyarországi képviselők is nyithatnak irodát Erdélyben, Felvidéken vagy a Vajdaságban.