Kóka rajong Orbán egykulcsos adótervéért

Vágólapra másolva!
Az elmúlt húsz év legbátrabb gazdaságpolitikai lépésének nevezte az egykulcsos adó bevezetését Kóka János egykori SZDSZ-elnök, akit az [origo] az után keresett meg, hogy az LMP-s Schiffer András és az MSZP-s Gyurcsány Ferenc is vele példálózva bírálta a kormány gazdaságpolitikai csomagját. Az egykulcsos adózás bevezetését évek óta sürgető Kóka szerint az új rendszer javítani fogja az ország pozícióját a térségben folyó gazdasági versenyben.
Vágólapra másolva!

"Ezt is megértük" - Kóka János egykori SZDSZ-elnök ezzel a megjegyzéssel idézte Facebook-oldalán Schiffer András LMP-frakcióvezetőt, aki kedden a parlamentben azzal bírálta az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági programot, hogy "úgy tűnik, hogy miközben ebből a parlamentből eltűnt Kóka János és az SZDSZ, az önök képében visszatért". Nem Schiffer volt azonban az egyetlen, aki az egykori szabad demokrata vezetővel példálózott, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a blogján azt írta a gazdasági csomagot bíráló bejegyzésében, hogy "Orbánból Kóka legjobb tanítványa lett".

Schiffer és Gyurcsány is a kormány adóterveivel kapcsolatban emlegette Kókát, az elmúlt években ugyanis az SZDSZ volt az egykulcsos adózás legharcosabb híve, amelynek bevezetését Orbán kedden jelentette be. A döntést Kóka az [origo]-nak nyilatkozva lelkesen üdvözölte. "Nagyon örültem a bejelentésnek. A rendszerváltás óta a legbátrabb és leginkább előre mutató gazdaságpolitikai lépés, ha ezt a rendszert bevezetik" - fogalmazott az éveken át a gazdasági minisztériumot is vezető korábbi képviselő.

"Kornai tanítványai vagyunk"

Az Orbánnal való párhuzamról megjegyezte, "legfeljebb annyit lehet mondani, hogy Kornai János legjobb tanítványai vagyunk", és utalt a nemzetközi hírű közgazdász 1989-ben megjelent, a piacgazdaságra való áttérésről szóló Indulatos röpirat című munkájára. Szerinte azoknak a gondolatoknak a követői egyetértenek a most bejelentett tervekkel.

Kóka szerint "ma már nem versenyelőny, ha bevezetjük az egykulcsos adót, hanem hátrány, ha nem vezetjük be". Utalt arra, hogy a legtöbb egykori szocialista országban egykulcsos vagy ahhoz közelítő rendszer működik. Szerinte a mostani döntés segítheti az ország versenyképességét, ha ugyanis "egy befektető azon gondolkodik, hogy ide jöjjön, akkor az első kérdése az, hogy van-e itt egykulcsos adó".

Orbán is azzal indokolta a parlamentben a döntést, hogy több szomszédos országban is hasonló rendszer működik. Bár korábban a kormányfő épp azzal érvelt az egykulcsos adózás ellen, hogy ebben a rendszerben nem lehet érvényesíteni a családi adózás szempontjait, kedden azt mondta, hogy össze tudják egyeztetni a kettőt. Kóka szintén úgy véli, hogy meg lehet oldani a családi szempontok megjelenítését, és bár ez bonyolítja az egyébként egyszerűsége miatt elterjedt rendszert, az egykori SZDSZ-elnök szerint ennyi változtatás még belefér.

Nem akar finnyáskodni

Kókát minisztersége és képviselősége alatt a Fidesz gyakran támadta, és ő is sokszor bírálta a pártot, így érdekes fordulat, hogy az egyik legfontosabb kormányzati lépésben egy oldalra kerültek. Nem ő azonban az egyetlen korábbi Fidesz-kritikus, aki üdvözli az Orbán által bejelentett programot, az MSZP-hez közel álló Népszabadság is dicsérte a terveket.

Kóka az [origo]-nak egyedüli bírálatként annyit említett, hogy az egykulcsos adó bevezetése azokban az országokban volt sikeres, ahol létezik vagyonadó is, ezt azonban a Fidesz határozottan elutasítja. "Nem szeretnék azonban finnyáskodni, a bejelentett változás annyira pozitív, hogy csak üdvözölni lehet" - fogalmazott Kóka, hozzátéve, hogy hasonló "bátorságot és elkötelezettséget" kíván a Fidesz-kormánynak az adócsökkentés miatt felmerülő államikiadás-csökkentésekhez is.