"Bármelyik pillanatban elszakadhat a húr" - a hőség is sújtja az árvíz károsultjait

Vágólapra másolva!
A korábbinál sűrűbben váltják egymást pénteken a hőség miatt az árvízvédelemben dolgozók. Még mindig vannak olyan települések, ahol akadozik az ivóvízellátás. Az egyik érintett város, Szikszó polgármestere szerint az árvíz sújtotta lakosok a tűrőképességük határán vannak, de türelmesen állnak sorban vízért.
Vágólapra másolva!

A hőség miatt sok ásványvizet kapnak az árvízvédelemben dolgozók, és gyorsabban váltják is őket, hogy minél kevesebbet legyenek a tűző napon, most három-négy óránként váltásban dolgoznak - mondta az [origo]-nak Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Pénteken lépett életbe a másodfokú hőségriasztás Magyarországon, mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 fokot. Jelenleg mintegy négyezren vesznek részt az árvíz elleni védekezésben, közülük háromezren még mindig Borsod megyében. A kitelepített emberek száma péntek reggel 4150 volt.

Az emberek hamarabb fáradnak el

Lénárt Ágota, az árvízvédelemben segédkező krízisintervenciós csoport vezető pszichológusa péntek délelőtt azt mondta az [origo]-nak: legfrissebb információi szerint pénteken összevonják a négy befogadóbázist: a miskolci sportcsarnokot és a három iskolát, mert sokan már hazaindultak otthonaikba, de az még nem dőlt el, a négyből melyik az az egy befogadóbázis, amelyik továbbra is működik majd még.

Lénárt szerint mindenképpen védezeni kell a hőség ellen, mert az fokozott megterhelést jelent a szervezet számára. A napfény káros hatásait sapkával, kendővel, naptejjel kell mérsékelni, a folyadékpótlásra pedig külön fel kell hívni az emberek figyelmét - tette hozzá.

Nemcsak vízre, hanem az ásványi anyagok pótlására is szükség van, az izotóniás oldatok lennének az ideálisak, de ha ez nem áll rendelkezésre, a víz mellett sót, cukrot kell bevinni a szervezetbe Lénárt szerint. Az emberek hamarabb fáradnak el, és lesz olyan, aki nem bírja a munkát a napon, nekik más feladatot kell taláni - mondta a kríziscsoport vezetője, aki szerint az is nagyon fontos, hogy a napszúrás első jeleire abba kell hagyni a munkát, és hűvös helyet kell keresni.

Sorba kell állni a vízért

"A lakosság a tűrőképesség határán van. Nagyon nehéz, sokkos állapoton vagyunk túl az árvíz miatt, most pedig jött ez a borzasztó hőség - mondta Füzesséri József, Szikszó polgármestere az [origo]-nak péntek délelőtt. Szikszón csütörtök este még nem volt ivóvíz, a lakosoknak több napon át nem volt mosakodási lehetőségük, az csak előző estétől állt vissza. Pénteken már folyik a csapokból is víz, de a vízkorlátozás még fennáll, és a csapból folyó víz csak forralás után fogyasztható - közölte a polgármester.

A településen zacskós vizet és ásványvizet osztanak, de lajtos kocsival is visznek vizet házhoz pénteken és szombaton is. Az elosztással vagyunk bajban, 6200 lakosnak kell 3 liter ivóvizet kiosztanunk - mondta Füzesséri. "Bármelyik pillanatban elszakadhat a húr. De a lakosok kitartását köszönöm: a nehéz helyzet ellenére korrektül sorban állnak, várják a vizet, türelmesek" - tette hozzá.

Az aszalói polgármesteri hivatalban is arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy bár folyik már víz a csapokból, azt csak forralás után lehet fogyasztani. Aszalón szintén napi 3 liter tasakos vizet és ásványvizet osztanak ki a lakosoknak, és a hőségriadó miatt házhoz is mennek lajtos kocsival, ha valaki ezt kéri.