Életbe lépett a második fokozatú hőségriasztás

Vágólapra másolva!
Mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 fokot, az országos tiszti főorvos elrendelte a második fokozatú hőségriadót. Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton tovább melegszik az idő.
Vágólapra másolva!

Háromnapos, második fokozatú hőségriasztás lép ma életbe az országban, mivel a következő napokban várhatóan 25-27 Celsius-fok között alakul a napi átlaghőmérséklet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön jelentette be, hogy péntektől elrendeli a második fokozatú hőségriasztást. Falus szerint az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg elsősorban a városokban, azon belül is a sűrűn lakott, lakótelepi környezetben élőket veszélyezteti.

Az emberi szervezet számára ilyenkor az lehet a legmegerőltetőbb, ha a lakások belső hőmérséklete a reggeli órákra sem süllyed 20 Celsius-fok alá - mondta a tiszti főorvos. A hőségriasztás miatt Falus kérte az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatokat és az önkormányzatokat, hogy tegyék meg a szükséges megelőző intézkedéseket, egyebek mellett az esti órákban locsolják a közterületeket, valamint tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Falus Ferenc azt mondta: a harmadfokú hőségriasztás elrendelése a 27 Celsius-fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén szükséges, erre a legutóbb 2007 nyarán volt példa. Az [origo] számára időjárás-jelentést készító OzoneNetwork pénteken és szombaton tovább melegszik az idő, szombaton délután 32-37 fok is várható (részleteket itt olvashat).