Megússza Szeged a harmadfokú árvízi készültséget

Vágólapra másolva!
Változatlanul árad a Tisza Szegednél, azonban a vízügyi hatóságok szerint nem kell elrendelni majd harmadfokú készültséget a városban. Lezárták a tiszaroffi vésztározó zsilipjeit is. A Tisza mentén álló nyaralók már vízben állnak, azokat a járőröző vízirendőrök vigyázzák. Közben rohamosan csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is Dél-Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Továbbra is árad a Tisza, másodfokú árvízvédelmi készültség van a folyón Szegednél. Vasárnap reggel 764 centiméter volt a víz magassága. Jelenleg 385 ember dolgozik a védekezésben - közölte Keller Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletvezető-helyettese.

Az ártérben álló nyaralókat már napokkal ezelőtt elöntötte az víz. A magára maradt területet a helyi vízirendőrök naponta ellenőrzik. Van, hogy csak a folyóról figyelik az üdülőtelepet, védik az ott élők értékeit, de olyan is van, hogy speciális hajójukkal a házak közé is bemennek. A Tiszán az áradás miatt kíméletes hajózást rendeltek el, ezért nem lehet gyorsan menni, hogy a felkorbácsolt hullámok ne tegyenek kárt az elöntött épületekben - mondta Megyeri Árpád a Tiszai Vízirendészeti Rendőrőrs szegedi megbízott őrsparancsnoka.

A vízügyi szakemberek számítása szerint bár a Tisza még árad, de várhatóan Szegednél nem kell elrendelni a harmadfokú készültséget. Az Alsó-Tisza vidékén a Hármas-Körös bal partján viszont harmadfokú készültség van érvényben. A Maros is árad, de ott várhatóan nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni.

Lezárják a tiszaroffi tározót

Vasárnap este 6 órakor az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján bezárják a tiszaroffi árapasztó tározó zsilipjeit. Ezt azzal indoklják, hogy egy újabb tiszai árhullám csökkentése érdekében szükségessé válhat majd az ismételt megnyitása - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (Kövikövizig) védelemvezető-helyettese. Békési István, a vízügyi szervezet szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta: a tározó első bevetésén jól vizsgázott, megnyitása óta 60 millió köbméter vizet, azaz maximális kapacitásának kétharmadát fogadta be.

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, 56 ezerről 42 ezer hektárra. Megszűntek a harmadfokú készültségek. Másodfokú védekezés folyik Bordányban, Kisteleken, Pusztaszeren, Röszkén, Tiszaszigeten és Zákányszéken, tizenhét településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.