Nagyobb beleszólása lesz a Fidesznek az alkotmánybírák jelölésébe

Vágólapra másolva!
Elfogadta hétfőn a parlamenti többség azt a javaslatot, amelynek értelmében a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően felállított bizottság jelöli a jövőben az alkotmánybíróság tagjait. A javaslat elfogadásához többek között az alkotmányt is módosítani kellett.
Vágólapra másolva!

Fideszes kezdeményezésre nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira - erről döntött hétfőn a parlament.

Az országgyűlés ehhez módosította az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket is. Az alkotmánymódosítást 261 igen szavazattal, 112 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el. A második javaslatra pedig 261-en szavaztak igennel, 113-an nemmel. A parlament mindkét esetben döntött a sürgős kihirdetésről is.

Az alkotmány korábban úgy rendelkezett, hogy az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja, a tagokra pedig az országgyűlési pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. A hétfőn elfogadott módosítás ezen változtat, e szerint a jelölőbizottság tagjait a parlamenti mandátumaiknak megfelelő arányban adják a parlamenti pártok.

Az előterjesztő - a fideszes Mátrai Márta - szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a korábbi jelölési szabályok nem biztosították a testület folyamatos működését. Az előterjesztés szerint az Ab jelenleg csupán kilenc tagból áll, ez pedig veszélyeztetheti a testület határozatképességét, amelyhez - az Ab-ről szóló törvény értelmében - legalább nyolc tag jelenléte szükséges.