Pénzbírságot kapott a rendőröknek ellenszegülő Vona

Vágólapra másolva!
Harmincezer forint pénzbüntetést kapott Vona Gábor, a Jobbik elnöke, amiért tavaly nyáron, a Magyar Gárda feloszlatása miatti tüntetésen ellenáltt a jogszerű rendőri intézkedésnek. Miután Vona lemondott mentelmi jogáról, hétfőn tartották a tárgyalást, amelyen a bíróság jóváhagyta a korábban már kiszabott büntetést.
Vágólapra másolva!

A korábbi szabálysértési eljárásban született döntést helyben hagyva, 30 ezer forintra büntette a II. - III. Kerületi Bíróság Vona Gábort, a Jobbik elnökét jogszerű rendőri intézkedés elleni engedetlenség miatt. A szabálysértési eljárásban a rendőrség azért sújtotta 30 ezer forintos pénzbírsággal a politikust, amiért 2009. július 4-én a fővárosi Erzsébet téren zajló demonstráció alatt nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak.

Mivel Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról, meg lehetett tartani a hétfői bírósági tárgyalást. Ügyvédje, a szintén jobbikos képviselő Gaudi-Nagy Tamás rendes tárgyalást követelt az ügyben, a bíró azonban helyben hagyta a 30 ezer forintos büntetést.

Forrás: MTI/Beliczay László
Vona Gábor, a Jobbik elnöke válaszol az ügyész kérdésére a II. és III. kerületi bíróság tárgyalótermében

A tavaly júliusi rendezvénnyel a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló bírósági ítélet ellen tiltakoztak, a rendőrség azonban nem engedélyezte a tüntetést, amelyet feloszlattak. Az Erzsébet téren a földre ülő tüntetőket a rendőrök egyesével vittek el, összesen 216 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, aki csatlakozott az ülve demonstrálókhoz.

Közben a Jobbik elnöke ellen egy másik szabálysértési ügy is indult, miután a betiltott szervezet mellényében tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén májusban. Bajnai Gordon távozó miniszterelnök kérésére az igazságügyi miniszter tett feljelentést, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jelenleg vizsgál.