Gyurcsány osztaléka, Vona diákhitele - képviselői vagyonnyilatkozatok

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő 44 millió forintos osztalékot kapott idén a cégétől, Vona Gábornak, a Jobbik elnökének 570 ezer forintnyi diákhiteltartozása van, Mesterházy Attilának, az MSZP frakcióvezetőjének továbbra is megvan a Herendi porcelán gyűjteménye. Ivád polgármesterének vagyona nincs, csak milliós adóssága van. Az LMP-frakcióban rajta kívül több nincstelen képviselő is ül, és a jobbikos politikusok között is van olyan, akinek semmije sincs. A Jobbikban akad olyan képviselő is, akinek 37 ingatlanban van különböző mértékű tulajdoni hányada. Egy fideszes képviselő százezreket nyert szerencsejátékon. Nyilvánosak az új országgyűlés képviselőinek vagyonnyilatkozatai. A képviselőknek legutóbb 2010 februárjában kellett vagyonnyilatkozatot leadni.
Vágólapra másolva!

Valamennyi parlamenti képviselő időben leadta a vagyonnyilatkozatát - közölte hétfő késő este Rubovszky György, a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság elnöke. A vagyonnyilatkozatok nem sokkal éjfél után megjelentek az Országgyűlés honlapján.

Orbán Viktor kormányfő a korábbi évekhez hasonlóan idén is havi 402 ezer forint pártelnöki tiszteletdíjat kapott a Fidesztől. Továbbra is egy 183 négyzetméteres XII. kerületi társasház felének tulajdonosa, megvan öt Felcsúton vásárolt telke, melyeket 50 évig a Felcsút Utánpótlásáért Alapítvány használhat ingyen. Vagyonnyilatkozata szerint nincs gépkocsija. Megtakarítása viszont csökkent, az év eleji vagyonnyilatkozata szerint feleségével közös számláján 869 ezer forintja, jelenleg ez 517 ezer forintra csökkent. Továbbra is fizeti a 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelét.

Navracsics Tibor kormányfő-helyettes továbbra is tulajdonosa egy 138 négyzetméteres budakeszi kertesház felének, megvan a 2006-ban vásárolt Renault-ja. Az igazságügyi és közigazgatási miniszter vagyonnyilatkozata szerint továbbra is tartozik egy pénzintézetnek közel 12 millióval, magánszemélyeknek pedig 6 millióval. Megvan a docensi állása az ELTE jogi karán, ahol a fizetése az év elejihez hasonlóan jelenleg is havi 338 ezer forint.

Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár továbbra is felerészben tulajdonosa egy második kerületi 94 négyzetméteres lakóháznak, kilenced részben egy ugyancsak második kerületi 137 négyzetméteres lakóháznak, valamint egy 626 négyzetméteres karcagi telek felének. Vargának 1,35 millió forintos életbiztosítása, 2 millió forintot érő állampapírjai, illetve félmillió forint érő befektetési jegyei vannak. Vagyonnyilatkozata szerint 23 millió forintos jelzáloghitele van, és 3 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek.

Matolcsy György gazdasági miniszternek megvan a 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi háza, a csopaki üdülője. Készpénze az év eleji 2,5 millióról 1 millióra csökkent. Vagyonnyilatkozata alapján az UniCredit Banknál végzett tanácsadói munkájáért havi 400 ezer forintot kap. Az UniCredit Bank kedden az [origo]-val azt közölte, hogy Matolcsy szerződése május 15-ével megszűnt.

Schmitt Pál házelnök felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi háznak, melyet 2003-ban vett. Szintén felerészben övé egy másik II. kerületi ingatlan: egy 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház. Van egy harmadik II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóháza is, ebben ugyancsak 50 százalékos tulajdonrésze van. Eltartási szerződés keretében birtokol felerészben egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást. Szintén feles tulajdonosa egy lupaszigeti nyaralónak. A felesége nevén van egy 2006-ban vett Volkswagen Passat autója. Van két Harley Davidsonja is, közülük az egyik egy 1942-es veterán. Bankban 4 millió forintot és 130 ezer eurót (körülbelül 36,4 millió forint) tart Schmitt, tartozása nincs. Olimpiai bajnoki életjáradékként havi bruttó 220 ezer forintot kap

Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőnek továbbra is megvan az 50 négyzetméteres pápai lakása. Tavaly október óta fele részben tulajdonosa egy 267 négyzetméteres kötcsei lakóháznak. Gyurcsánynak vagyonbevallása szerint nincs saját autója, nincsenek értékpapírjai, nincs olyan bankbetétje sem, amely meghaladta volna a hathavi képviselői alapdíj összegét. A kötcsei házra feleségével Dobrev Klárával 65 millió forint hitelt vettek fel. A vagyonnyilatkozata szerint tavaly december és idén június között az Altus Befektetési Zrt. 44 millió forint osztalékot fizetett ki Gyurcsánynak.

Az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila: jelenleg 8 millió forint készpénze van vagyonnyilatkozata szerint. Továbbra is kilenc kisebb-nagyobb ingatlant birtokolt, melyek többségét az 1990-es évek második felében vásárolta. Van egy 68 négyzetméteres, III. kerületi panellakása, két veszprémi garázsa, egy vízparti telke Alsóörsön, két rétje Balatonalmádiban, egy Alsóörsön, egy szántója Lovason, és némi gyepes-legelős-erdős területe Gerjen községben. Kocsija nincs, Honda motorja még mindig megvan. Nagy értékű ingóságként Herendi porcelánt és műszaki, szórakoztató számítástechnikai cikkeket nevezett meg.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője vagyonnyilatkozata szerint 2009-ben vett négy új szántót Hódmezővásárhelyen a meglévő egy mártélyi, két mindszenti és négy hódmezővásárhelyi szántója mellé. Felerészben az övé Hódmezővásárhelyen egy 779 négyzetméteres telken álló 160 négyzetméteres lakóház. Autója nincs Lázárnak a vagyonnyilatkozata szerint, a nagy értékű ingóságok között festményeket, műtárgyakat, antik bútorokat tüntetett fel. Összesen 11 millió forint megtakarítása van, emellett bankban egymillió forintot tart, és más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése 9 millió forint. Törlesztenie kell viszont egy 6 millió forintos bankhitelt, valamint 14 millió forint családi kölcsönt. Hódmezővásárhelyi polgármesterként havi bruttó 545 ezer forintot keres, valamint igazgatósági tag a Gozsai Mezőgazdasági Zrt-ben, amiért havi bruttó 82 ezer forint jár neki. Földet is ad bérbe, ebből 2,5 millió forint a jövedelme.

Nincstelenek is vannak az LMP-s képviselők közt

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András egy budapesti XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa. A lakást 2004-ben vette, és még van 5,5 millió forint lakáshitele. Közel ekkora összeggel, 4,9 millióval ugyanakkor valaki tartozik neki. Képviselői fizetésén kívül van jövedelme az 50 százalékban a tulajdonában álló ügyvédi irodából. Jelenleg szünetelteti foglalkozását, de havi 147 ezer forint bruttó jövedelemre szert tesz, valamint évente osztalékot is kap, ennek összege a vagyonbevallás szerint 4,1 millió forint volt legutóbb. A bevallása alapján Schiffernek nincs autója és más vagyontárgya.

Dorosz Dávid LMP-s képviselőnek szinte semmije sincs a vagyonnyilatkozata szerint. Nincs se ingatlana, se nagy értékű ingósága, megtakarítása is alig: mindössze 8142 forintja van takarékbetétben. A 2010-ben jogi diplomát szerzett politikus nem tartozik senkinek, és gazdasági érdekeltsége sincs - derül ki a vagyonnyilatkozatából.

Dorosz párttársa, Ivád polgármestere, Ivády Gábor még rosszabbul áll anyagilag a vagyonnyilatkozata alapján. Nem rendelkezik se ingatlannal, se drága ingósággal, se megtakarítással, viszont 1,4 millió forinttal tartozik pénzintézetnek és 3 millió forinttal egy magánszemélynek. Polgármesterként havi 173 900 forint a bruttó jövedelme, és 80 százalékos tulajdoni érdekeltsége van a Parati Szolgáltató Bt-ben.

150 forintos kitűzőt is bevallott egy LMP-s

Vágó Gábor LMP-s politikus is nincstelen a vagyonnyilatkozata szerint. Ingatlana, drága ingósága nincs, és csak 25 ezer forint megtakarítást gyűjtött össze takarékbetétben, viszont 1,98 millió forint diákhitelt kell visszafizetnie. Gazdasági érdekeltsége van, felerészben tulajdonosa a Schnerider & Schneider Kft-nek. A vagyonnyilatkozatban van egy olyan, a többség által üresen hagyott rubrika, hogy képviselői megbizatásával összefüggésben kapott ajándékok. Ide Vágó beírta június 4-én kapott egy 150 forintos kitűzőt és egy 1500 forintos könyvet.

Az LMP-s Karácsony Gergely tulajdonában egy 96 négyzetméteres, II. kerületi lakás fele van. 32,5 millió forinttal tartozik egy banknak, megtakarítása, autója, más értékes ingósága nincs a vagyonnyilatkozata szerint. Egyetemi adjunktusként havi bruttó 256 ezer forintot keres, és 50 százalékos érdekeltsége van a Social Report Bt-ben, amelynek ő az üzletvezetője.

Nováknak több ingatlana, Dúrónak pénze és autója van

A Jobbik frakcióvezetőjének, Vona Gábornak a nyilatkozata szerint az egyetlen komolyabb vagyontárgya egy budapesti III. kerületi 65 négyzetméteres lakás 50 százalékos tulajdonrésze. A lakást 2003-ban vette, valószínűleg hitelre, a bevallásban ugyanis szerepel egy 2,5 millió forintos lakáshitel is. Vona nem rendelkezik nagyobb megtakarítással, takarékbetétben 600 ezer forintja van, a lakáshitel mellett ráadásul még 570 ezer forintnyi diákhiteltartozása is van. Gazdasági érdekeltségei között a Magyar Hírek Kft. nevű cég 50 százalékos tulajdonrészét tüntette fel, de az nem derül ki, hogy ebből származik-e jövedelme. A bevallása alapján Vonának nincs autója.

A jobbikos Novák Elődnek Budaörsön van egy, még 1998-ban vásárolt 1038 négyzetméteres szőlője 10 négyzetméteres fabódékkal. Nováké Budaörsön egy 824 négyzetméteres gyümölcsös is 15 négyzetméteres gazdasági épülettel, valamint egy budapesti, XI. kerületi, 32 négyzetméteres garzonlakás, amely haszonélvezeti joggal terhelt, csakúgy, mint a szőlő. Nováknak nincs autója, más nagy értékű ingósága és megtakarítása sem vagyonnyilatkozata szerint, de nem is tartozik senkinek. 33,33 százalékos érdekeltsége van a Magyarok Lapja Kft-ben, és 10 százalékos tulajdonos a Hun Média Kft-ben, melynek ügyvezetője.

Egyáltalán nincs ingatlana vagyonnyilatkozata szerint a Jobbik szóvivőjének, Dúró Dóra képviselőnek, Novák Előd feleségének. Neki viszont férjével ellentétben van 3 millió forint készpénze és egy autója: idén vásárolt egy 2007-ben gyártott Renault Megane-t. Dúró, aki az országgyűlés legfiatalabb képviselője, nem tartozik senkinek, és gazdasági érdekeltsége sincs.

37 ingatlana van egy tehetős jobbikosnak

A Jobbik egyik legvagyonosabb képviselője a vagyonnyilatkozatok alapján Apáti István. Neki összesen 16 ingatlanban van különböző mértékű tulajdoni hányada: többek között gyümölcsösben, erdőben, legelőben, kertben, szántóban. Van egy 94 négyzetméteres lakása is Mátészalkán és egy 2007-ben vásárolt Volvo autója. Értékpapírban közel 3,3 millió forintot tett félre, takarékbetétben pedig további 3,676 milliót. Törlesztenie egy 115 ezer forintos áruvásárlási hitelt kell. Apáti jövedeleme vagyonnyilatkozata szerint családi gazdaságból származik, 20 százalékos részesedése van egy mezőgazdasági kft-ben.

Apátin is túltesz ingatlanok számában Kiss Sándor jobbikos képviselő , akinek 37 ingatlanban van változó mértékű tulajdoni hányada. Az ingatlanok között van több lakás, erdő, szántó, legelő, udvar, gyümölcsös, rét, mocsár, vízállás, kert, gyep, irodaház, üzlet, továbbá egy baktalórántházi szemétlerakó is. Kissnek kocsija nincs, viszont van egy 2002-es Simson motorja, 3 millió forint készpénze és 1,2 milliója bankban. 4 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek. Gyógyszerészként csak havi 132 ezer forintot keres, jövedelmét ingatlan bérbeadásból egészíti ki, továbbá ő a vezetője a Fehértó-Patika Bt-nek, amely 95,6 százalékban övé.

A legrosszabb anyagi helyzetű jobbikosok közé tartozik Endrésik Zsolt, aki megválasztása előtt középiskolai tanárként dolgozott. Ingatlana nincs, csak egy 2006-ben vásárolt, hitellel terhelt Fiat Albea autója. Értékpapírban 800 ezer forintot tart, de 2,1 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek. Nála is rosszabbul áll Farkas Gergely Jobbik-képviselő, akinek vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán semmije sincs. Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőnek sincs se ingatlana, se megtakarítása, de ő 2010-ben vásárolt egy BMW-t. Egymillió forintos diákhitel tartozása mellett további 1,7 millióval tartozik egy pénzintézetnek.

Százezreket nyert szerencsejátékon egy fideszes

754 645 forintot nyert szerencsejátékon Bábiné Szottfried Gabriella fideszes képviselő, aki új a parlamentben - derül ki a vagyonnyilatkozatából. A képviselőnek egy ingatlana van, egy 10 ezer négyzetméteres termőföld Kisnémediben. Félmillió forint készpénze van, a jelentősebb vagyontárgyak rubrikában arany ékszereit tüntette fel.

A 2010-ben első alkalommal országgyűlési képviselőnek választott fideszes Tiffán Zsolt családja 1746 óta foglalkozik bortermeléssel, a Kovács Ákos énekessel közösen alapított Andante Borpatika honlapján olvasható bemutatkozása szerint családi pincészetük az "ország egyik legrangosabb bortermelője". Vagyonnyilatkozata szerint övé Villányban felerészben egy 223 négyzetméteres lakóház, Nagyharsányban egy szőlő egészen, valamint négy másik szőlőgazdálkodás fele. Van Villányban is egy szőlő, amelynek a fele az övé. Vagyonnyilatkozata szerint azonban Tiffánnak nincs semmilyen nagy értékű ingósága, így autója sem, és megtakarításai sincsenek. Tartozik viszont a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetnek 3,396 millió forinttal. 50 százalékos részesedése van a Tiffán's Betéti Társaságban, innen havi 175 ezer forint a bruttó jövedelme. Arról nem közölt konkrét számot, mennyit keres őstermelői tevékenységével, a jövedelem bruttó összegéhez csak annyit írt, hogy évente változó.

Az egyik új fideszes képviselőnek, B. Nagy Lászlónak 13 ingatlana van. Teljes egészében övé többek között egy 551 négyzetméteres telken álló, 120 négyzetméteres szegedi lakóház, egy 135,16 négyzetméteres szegedi lakás, több röszkei szántó és gyep, délegyházi bányatelkek, út és szántó. Két autója is van, egy 2005-ben vett Opel Astra és egy tavaly vásárolt Audi A4. Birtokol részvényeket, összesen 23,7 milliót tart bankban forintban és devizában, továbbá más szerződés alapján még 24,8 millió forintnyi pénzkövetelése van. Ugyanakkor tartozása is jelentős, 45,9 millió forinttal adós egy pénzintézetnek. B. Nagy László a Zecchino Kft. ügyvezetője, amelyben 60 százalékos részesedése van, ezen kívül ingatlan és föld bérbeadással is foglalkozik.