Minden választásnál megújítaná az OVB-t a Fidesz

Vágólapra másolva!
Minden általános választásra új összetételű Országos Választási Bizottságot hozna létre a Fidesz. A fideszes Horváth Zsolt törvénymódosítási javaslata szerint így jobban figyelembe lehetne venni az országgyűlési, önkormányzat és európai parlamenti választások közti eltéréseket a testület tagjainak megválasztásakor.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a választási eljárásról szóló törvényt a fideszes Horváth Zsolt, aki azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választás - alkalmával újuljon meg. "Ez a megoldás a nemzetközi gyakorlatban is ismert, és lehetőséget teremt arra, hogy a különböző választástípusokból fakadó eltérő szempontokat is mérlegelhesse az országgyűlés az Országos Választási Bizottság tagjainak megválasztásakor" - indokolta javaslatát Horváth.

A testület választott tagjait az adott választás kitűzése után, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon választanák meg. Az OVB-be az országgyűlési választás esetén az országos listát állító jelölő szervezetek, az EP-választás esetén az országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező pártok és a további listát állító szervezetek, az önkormányzati választásoknál az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegálhatnának egy-egy tagot.

A jelenlegi szabályok szerint az országgyűlés egyszerű többséggel dönt az OVB választott tagjairól, akiknek a megbízatása a következő országgyűlési választásra létrehozott választási bizottság alakuló üléséig tart. (A választáson országos listát állító pártok is jogosultak arra, hogy tagokat küldjenek e testületbe, így az OVB tagjainak száma mindig attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani.)