Ózdon nem érzik a Pintér által megígért közbiztonsági fordulatot

2010.06.14. 12:08

Szombaton lejárt az a kéthetes határidő, amelyet a kormány szabott saját magának a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közbiztonsági helyzet javítására, az [origo] által felkeresett Ózdon azonban a helyiek egyelőre nem éreznek látványos változást. Sokan továbbra is lopásokra panaszkodnak, és azt mondják, alig látnak rendőröket az utcán. A Belügyminisztérium közben hallgat a számokról és a tapasztalatokról.

"Miután hivatalba léptem és letettem a hivatali esküt, ezt követően két héten belül leülünk beszélgetni, és reményeim szerint ön is el fogja ismerni, hogy két hét alatt változás történt ezeken a területeken" - mondta az [origo]-nak Pintér Sándor belügyminiszter május elején, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta kormánya tagjait.

A Fidesz korábban több alkalommal is arról beszélt, hogy a kormány megalakulása után két héten belül javulni fog a közbiztonság az országban. "Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével" - fogalmazott Orbán május 11-én a közbiztonságról szóló, ózdi nemzeti konzultáción. Pintér a két héten belüli látható eredményekre nemcsak miniszteri bemutatásán, hanem a bizottsági meghallgatásán is többször ígéretet tett.

Ózdon a helyzet változatlan

A kormány május 29-én tette le a miniszteri esküt, a két hét június 12-én, szombaton járt le, az [origo] munkatársai pedig pénteken jártak Ózdon, amely az új közbiztonsági intézkedések egyik célpontja volt. Ott a megkérdezett helyiek többsége arról számolt be, hogy nem éreznek lényegi változást. Az alábbi videoriport készítése során próbáltuk megszólaltatni a helyi hatóságok képviselőit is, de elzárkóztak a nyilatkozatokról.

Az [origo] csütörtökön megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormány megalakulása előtti, illetve a kormány felállása után két hétben hogy alakultak az országos bűnügyi statisztikák. Az ORFK a Belügyminisztériumhoz (BM) irányított bennünket, arra hivatkozva, hogy a nyomozó hatóságok - rendőrség, ügyészség - összesített adataival a tárca rendelkezik. Hozzátették: a bűnügyi statisztikák kigyűjthetők heti lebontásban.

A BM sajtóosztálya csütörtöki megkeresésünkre azt felelte: a jövő héten válaszolnak a bűnügyi adatokra vonatkozó kérdéseinkre, illetve beszámolnak arról, hogyan tudták teljesíteni az ígéretüket. Hétfőn délelőtt ismét megkerestük őket a statisztikára vonatkozó kérdésekkel, illetve a borsodi közbiztonsági helyzet változatlanságáról szóló állításokkal, de azt közölték, hogy továbbra sem adnak tájékoztatást, annak módjáról és időpontjáról kedden fognak dönteni.

Az árvíz miatt félbeszakadt az akció

A Belügyminisztérium a kormány felállása után indított akcióban mintegy 600 új rendőrt vezényelt Borsodba, az ORFK szerint többségüket a készenléti rendőrség állományából küldték az észak-magyarországi megyébe. A megyei rendőrkapitányságon kérdésünkre azt közölték, hogy a megerősített rendőrség számára az előzetes kockázatelemzés alapján kiemelt területként jelölték meg Ózd és Miskolc térségét.

A kivezényelt rendőrök megkezdték a fokozott ellenőrzést - mondta az [origo]-nak a múlt hét kedden Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője. Mivel ők a szükséges helyismerettel nem rendelkeznek, ezért a helyi rendőrökkel és polgárőrökkel párban dolgoznak - mondta Gaskó, aki szerint az újonnan kivezényelt rendőrök feladata elsősorban a megelőzés.

Egy, az ózdi rendvédelmi szerveknél dolgozó tisztviselő - aki a nyilatkozattételre vonatkozó tilalom miatt csak név nélkül volt hajlandó elmondani a tapasztalatait - azt mondta, hogy érkeztek új rendőrök a városba, így sokszorosa a létszám a korábbinak, az akció azonban szerinte az árvízi védekezés miatt leállt, így újraindítani várhatóan csak ezekben a napokban fogják.

A tisztviselő hozzátette, egy ilyen akciónak akkor van értelme, ha mindenkit kivezényelnek az utcára, és tervszerű akciókat hajtanak végre, nem pedig szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Zsigray Árpád, az Ózd vonzáskörzetében lévő Arló független polgármestere is azt mondta az [origo]-nak, hogy most elfogadhatónak tartja a létszámnöveléses megoldást, de szerinte ez hosszú távon kevés lesz.

Felfeszített ajtók, benyomott ablakok

Rónavölgyi Endréné, Szerencs szocialista polgármestere és Aros János, Sárospatak fideszes alpolgármestere azt mondta, az ilyen akciókkal nem, csupán hosszú munkával lehet tartós eredményt elérni. Aros kérdésünkre elmondta, hogy bár eddig is voltak kivezényelt rendőrök Sárospatakon, folyamatosan csökken az állomány létszáma, pedig állandó járőrözésre lenne szükség. Értesülései szerint a település 60 fős rendőrállományához a múlt héten csatlakozott 5-6 rendőr az új akció keretében, ám az árvízi helyzet miatt szinte azonnal fel is kellett függeszteni a munkájukat.

Közben az ózdi Új telepen továbbra is rossz közbiztonsági állapotokra panaszkodnak a lakók. Szinte mindenkinek volt egy története éjszakánként a konyhába bevilágító fényekről, felfeszített ajtókról, és benyomott ablakokról. Egy idősebb helyi férfi azt mondta: ki vannak téve a betörők kénye-kedvének, és bár szokott látni járőröket, mégis rendszeresek a betörések.

Még a viszonylag nyugodtabb környékeken is mindennapos probléma, hogy a gyerekektől idősebb társaik elveszik a mobiltelefonjukat, a közértben pedig egy alkalmazott szerint gyakoriak a lopások. Az [origo] által megkérdezett helyiek szerint nem lettek aktívabbak a rendőrök az új kormány hivatalba lépése óta. Egy korábban a rendőrségnél dolgozó biztonsági őr azt mondta, hogy két hete látta ugyan a készenléti rendőrség embereit a városban, azóta viszont nem.

Helyreigazítás

Cikkünkben korábban az szerepelt: "Kovács Bettina, a Készenléti Rendőrség szóvivője azt mondta, pénteken - amikor az [origo] stábja Ózdon járt - Miskolcon, Encsen, illetve Edelényen teljesítettek szolgálatot a Borsodba vezényelt rendőrök, Ózdon pedig egy héttel korábban jártak". Az ózdi szolgálatteljesítésre vonatkozó állítás azonban kizárólag az árvízvédelmi feladatok ellátása tekintetében felel meg a valóságnak és kizárólag a közlés pillanatában fennálló állapotot tükrözte.

A hibáért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük!KAPCSOLÓDÓ CIKK