Türelmet kért a biztonságérzet javításához Pintér

Vágólapra másolva!
A közbiztonságról kialakult érzet javítása időbe telik Pintér Sándor belügyminiszter szerint, aki korábban azt ígérte, két hét alatt látványos változások történnek majd az ország egyes területein. Pintér Sztálinnal példálózva beszélt arról, hogy a bűnözést nem lehet teljesen felszámolni, viszont köszönetet mondott az [origo] egyik riportjáért, amely arról szólt, hogy az Ózdon élők még keveset éreznek a belügyi intézkedésekből.
Vágólapra másolva!

"Az érzések változásához picivel több idő kell" - fogalmazott egy csütörtöki sajtótájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter, amikor az [origo] arról kérdezte, hogy szerinte teljesült-e az a kormányzati ígéret, hogy az ország egyes, rossz közbiztonságúnak tartott részein két hét alatt rendet tesznek. Pintér egyúttal jelezte, hálás egy korábbi riportunkért, amely bemutatta, hogy Ózd egyik részén az elmúlt két hétben is történtek bűncselekmények, és a helyi lakosok közül többen a rendőrség hiányára panaszkodtak.

Pintér szerint a rendőrök kilenc bűncselekményről értesültek, és hét elkövetőt el is fogtak. A miniszter az alábbi videón beszél erről, és válaszol munkatársunk kérdéseire:

A Belügyminisztérium a kormány felállása után indított akcióban mintegy 600 új rendőrt vezényelt Borsodba, az ORFK szerint többségüket a készenléti rendőrség állományából küldték az észak-magyarországi megyébe. A megyén belül kijelöltek több kiemelt területet, ezek egyike volt Ózd, amelyet a múlt pénteken, egy nappal a kéthetes határidő előtt kerestek fel munkatársaink.

Pintér még május elején, a kormány bemutatásakor azt mondta az [origo]-nak: "Miután hivatalba léptem és letettem a hivatali esküt, ezt követően két héten belül leülünk beszélgetni, és reményeim szerint ön is el fogja ismerni, hogy két hét alatt változás történt ezeken a területeken."

Pintért az után kérdeztük erről, hogy a Fidesz korábban több alkalommal is arról beszélt, a kormány megalakulása után két héten belül javulni fog a közbiztonság az országban. "Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével" - fogalmazott Orbán május 11-én a közbiztonságról szóló, ózdi nemzeti konzultáción. Pintér a két héten belüli látható eredményekre nemcsak miniszteri bemutatásán, hanem a bizottsági meghallgatásán is többször ígéretet tett.

Ózdi riportunk

"Pontosan tudom, hogy Sztálin ígérte meg utoljára a bűnözés kiirtását a társadalomból. Én ezt soha nem fogom megígérni" - fogalmazott Pintér a csütörtöki sajtótájékoztatón. Megjegyezte, hogy a bűnelkövetés és a szervezett bűnözés is a demokrácia velejárója, de nem mindegy, hogy milyen mértékben.

A miniszter szerint már ebben a két hétben is értek el eredményeket, és "hiába volt árvíz, rendkívüli helyzet, a rendőri erők ott voltak a borsodi falvakban". A rendőri jelenlét megakadályozta, hogy főként a kistelepüléseken és azokban a falvakban, ahol eddig nem voltak rendőrök, bűncselekmények történjenek - mondta a belügyminiszter, hozzátéve, Miskolcon és Mezőkövesden, illetve más kisvárosokban a felderítés volt sikeres.

Arra az újságírói kérdésre, hogy eddig milyen eredményre jutott azzal kapcsolatban, hogy - korábbi kijelentése szerint - megyei szintekig értékeli a kapitányok munkáját, Pintér Sándor úgy válaszolt: nem a sajtón keresztül kívánja tudatni a vezetők teljesítményének értékelését. Az MTI kérdésére a belügyminiszter elmondta, a jövő héten tartják azt az állománygyűlést, amelyet a rendkívüli árvízhelyzet és a külföldi hivatalos látogatások miatt kellett elhalasztani. Pintér Sándor feltehetően ezen az állománygyűlésen jelenti be, kit javasol országos, illetve budapesti rendőrfőkapitánynak.