Orbán korlátját is átlépi az új médiafőnök fizetése

Vágólapra másolva!
A legjobban fizetett állami vezetők között lenne a parlament előtt lévő törvényszervezet szerint az új médiahatóság vezetője. Bár a béreket a kormányfő szerint kétmillió forintban maximalizálnák, a médiahatóság elnöke két jogcímen kapna fizetést az egymáshoz hasonló területeken végzett munkáért, a kettő összege pedig néhány tízezer forinttal meghaladná a bérplafont.
Vágólapra másolva!

Meghaladhatja a kormányfő által bejelentett bérplafont az új médiahatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hivatal (NMHH) elnökének fizetése. A fideszes képviselők által benyújtott a törvényjavaslat szerint az elnök - akit a miniszterelnök nevezne ki 9 évre - a miniszteri illetménynek megfelelő, vagyis jelenleg bruttó 1 millió 291 ezer forintos fizetésre jogosult. A hivatal elnöke azonban egyben a Médiatanács nevű választott testület elnöke is lenne (ehhez az országgyűlés kétharmados többségének jóváhagyására lenne szükség), és ebben a szerepben is jogosult lenne fizetésre.

Az országgyűlés által már részben megtárgyalt törvényjavaslat (amelyről részletesen itt olvashat) eredetileg a miniszteri illetmény 75 százalékának megfelelő díjazást írt elő a Médiatanács elnökének, de ezt egy kapcsolódó módosító indítvánnyal a kulturális és sajtóbizottság 60 százalékra csökkentené. A miniszteri fizetés 60 százaléka a jelenlegi állapot szerint 774 ezer forint.

A módosítás indoklása szerint épp azért kellett csökkenteni az illetményt, mert az elnök egyben a hatóság vezetője, és ezért a posztért is kap fizetést. A két fizetés összesen havi bruttó 2 millió 66 ezer forint lenne, vagyis még így is meghaladná azt a kétmilliós plafont, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be múlt héten kedden a parlamentben, a kormány gazdasági akciótervének keretében. "Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi négy-, öt-, sőt esetenként hétmillió forintos fizetések is" - indokolta a lépést Orbán.

A kulturális bizottság csütörtökön benyújtott módosító indítványai több testület esetében is csökkentették a tagok díjazását. A közmédiát felügyelő kuratórium elnöke például az államtitkári fizetés 75 százaléka helyett csak 65 százalékot (jelenleg bruttó 598 ezer forintot) kapna, a tagoknak pedig - akiknek számát egy másik módosítással 4-ről 6 főre emelnék - az államtitkári illetmény 50 helyett 40 százaléka (jelenleg 398 ezer forint) járna.

A civil delegáltakból felálló Közszolgálati Tanács elnöke - akit a tagok maguk közül választanának - az államtitkári illetmény 40 százalékát kapná 50 százalék helyett, vagyis szintén bruttó 398 ezer forintot keresne. A delegált tagok csak az államtitkárok fizetésének 25 százalékát, bruttó 249 ezer forintot keresnének. Egy másik módosítás kiegészítené ezt a testületet, helyet kapna benne a fogyatékosokat képviselő szervezetek, illetve a kulturális szervezetek egy-egy képviselője is.