Vágólapra másolva!
Feloldotta a kormány a hónap elején az árvíz miatt elrendelt vészhelyzetet minden településen. A vízügy is mindenhol megszüntette a rendkívüli árvízvédelmi készültséget, a Tisza tetőzik, minden más folyó már apad.
Vágólapra másolva!

A kormány csütörtökön 18 órai hatállyal feloldotta az árvíz miatt június 2-án kihirdetett veszélyhelyzeteket, illetve megszüntette a megjelölt területekre elrendelt rendkívüli készültséget. A Magyar Közlöny friss számában olvasható intézkedések szerint a kormány feloldotta a Jászdózsa, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Alattyán, Jásztelek, Jászjákóhalma és Jászberény (Jász-Nagykun-Szolnok megye) települések, valamint a Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási területére kihirdetett veszélyhelyzetet is, megszüntetve egyúttal a rendkívüli készültséget is. Az árvízi védekezéssel összefüggésben felmerült és indokolt költségek felméréséről és biztosításáról a kabinet külön intézkedik.

Mindenhol megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség az országban, a tiszai tetőzést leszámítva valamennyi folyó apad - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs pénteken az MTI-vel. A Felső-Tisza, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjére a hétvégére 20-30 milliméter csapadékot jeleznek előre, ami újabb kisebb árhullámokat indíthat el a már telt medrekben. A magyarországi folyók fővédvonalain 1656 kilométer hosszon van védelmi készültség (harmadfokú 802, másodfokú 372, elsőfokú 482 kilométer védvonalon).

A Tisza középső és alsó szakaszán tetőzik, a vízügy jelentése szerint a Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. A töltéseknek még legalább másfél hétig kell tartaniuk a magas vízszinteket.