Elhajtja az LMP az újra közeledő MSZP-t

Vágólapra másolva!
Hallani sem akar közös főpolgármester-jelölt állításáról az LMP, amelyet az MSZP környékezett meg, mert a szocialisták szerint csak így van esély a Fidesz várható jelöltje, Tarlós István megállítására. Az [origo] szocialista forrásból úgy tudja, hogy a párt tapogatózó tárgyalásokat kezdeményezett az LMP felé, amely azonban kijelentette, hogy elutasítják az MSZP közeledését. Schiffer András LMP-frakcióvezető szerint nem közösködnek "Hagyó szövetségeseivel".
Vágólapra másolva!

Egy széles ellenzéki összefogás érdekében közös főpolgármester-jelölt állításában gondolkodik a budapesti MSZP - erősítette meg a sajtóban megjelent információkat az [origo] kérdésre Élő Norbert, a MSZP kőbányai szervezetének elnöke, a fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság tagja. Mint mondta, Tarlós István, illetve a Fidesz megállítása érdekében a fővárosi szocialisták hajlandók visszaléptetni főpolgármester-jelöltjüket, Horváth Csabát, és a Lehet Más a Politikával (LMP) közösen jelöltet állítani. (Horváth Csaba jelenleg az MSZP hivatalos főpolgármester-jelöltje, május 1-jén ingyen BKV-t ígérve már el is kezdte kampányát. Pénteken az MSZP fővárosi küldöttértekezlete nagy többséggel Horváthot választotta meg budapesti elnöknek.)

Élő Norbert szerint az őszi önkormányzati választásokon az MSZP, az LMP és az MDF szavazóira is számítanának a fővárosban. Hozzátette, konkrét személyi javaslatokban még nem gondolkodtak, és ha az LMP állna elő egy megfelelő jelölttel, akkor őt támogatnák, mert "az ellenzéki összefogás a lényeg".

Az LMP mondhatna nevet

Egy fővárosi szocialista vezető névtelenséget kérve azt állította, hogy - bár hivatalosan még nem vették fel a kapcsolatot - "informálisan az első tapogatózó beszélgetések" már megtörténtek az LMP irányába. Kérdésünkre, hogy nem tartanak-e attól, hogy az LMP ezúttal is elutasítja az együttműködést, mint az országgyűlési választások két fordulója között, forrásunk azt mondta: "olyan éles elutasítás nem fogadta eddigi próbálkozásaikat, mint a múltkor", de nem árulta el, hogy ez pontosan mit jelent, illetve azt sem, kiket kerestek meg.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az [origo]-nak pénteken határozottan visszautasította, hogy közös főpolgármester-jelöltet állítsanak az MSZP-vel. "Az LMP egy önálló parlamenti párt, amely önállóan fog főpolgármester-jelöltet állítani, ebben a párt választmánya már világosan állást foglalt" - jelentette ki.

Schiffer a háttérben folyó tapogatózásokat firtató kérdésünkre elismerte, hogy "kaptak utalásokat" az MSZP irányából, de kiemelte, hogy hivatalosan nem tárgyalnak sem az MSZP-vel, sem más párttal az együttműködésről. "A politika ilyen, hírbe hoztak már bennünket több párttal is, de az MSZP-nek le kell szoknia végre arról, hogy azt hiszik, minden a személyi kérdésekről, az osztozkodásról szól" - tette hozzá.

Az LMP-nek pikáns lenne Hagyó híveivel együttműködni

Az LMP frakcióvezetője szerint az a gond, hogy "elég vékony választási program az MSZP részéről az, hogy bárki legyen a főpolgármester, csak ne Tarlós". "Aki eddig a fővárosban hatalmon volt, annak az eddigi teljesítményét kell nézni, a többi pártnak pedig a programját" - jegyezte meg. Schiffer úgy fogalmazott, "elég pikáns" lenne, ha a közélet tisztaságáért harcoló pártjuk az előzetesben lévő Hagyó Miklós szövetségeseivel egyezkedne, akik jelenleg is a budapesti MSZP-ben ülnek.

Az LMP szombaton rendkívüli kongresszust tart, itt fognak dönteni az őszi önkormányzati választáson való indulás feltételeiről, szabályairól. Személyi döntéseket azonban itt nem hoznak, így főpolgármester-jelöltjüket sem nevezik meg.

Korábban nem jött be

Az MSZP az országgyűlési választások első fordulója után egyszer már megkörnyékezte az LMP-t: egyoldalúan visszaléptették négy budapesti képviselőjelöltjüket olyan körzetekben, ahol versenyben maradtak az LMP jelöltjei. A döntést azzal indokolták, hogy Orbán Viktor túlhatalma ellenében, a demokratikus ellensúly érdekében szükséges az összefogás, nem az MSZP és nem az LMP érdekében teszik meg ezt a lépést. Arra kérték választóikat, támogassák az LMP jelöltjeit a második fordulóban.

Az LMP azonban elzárkózott, mint mondták, nekik nincs ráhatásuk arra, hogy az MSZP mit tesz a jelöltjeivel, de ők nem tárgyalnak senkivel, és nem lépnek vissza, mert "a szavazók nem birkák", nem úgy szavaznak, ahogy azt a szocialisták elképzelik.

A Fidesz hivatalosan még nem nevezte meg Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezetőt a párt főpolgármester-jelöltjeként. Ugyanakkor Orbán Viktor Fidesz-elnök már tavaly ősszel, a párt Budapest-programjának bemutatásakor Tarlóst nevezte a párt főpolgármester-jelöltjének. A 2006-os főpolgármester választáson Tarlós 1,5 százalékkal - közel 13 ezer szavazattal - kapott kevesebb voksot, mint az újra megválasztott Demszky Gábor. Tarlós a választás után, annak ellenére, hogy nem lépett be a Fideszbe, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője lett.