"Nincs B tervünk" - visszaszerezné házát a Budafokról kilakoltatott család

Vágólapra másolva!
Nem gondolkodik más megoldásban, vissza akarja szerezni a házát az a négygyermekes asszony, akit családjával együtt kedden lakoltattak ki budafoki házából, miután képtelen volt fizetni 15 milliós adósságát. Kedden jobbikos képviselők és tüntetők próbálták megakadályozni, hogy több tucatnyi rohamrendőr és a végrehajtók bejussanak a házba, és birtokba helyezzék az új tulajdonost. A család az adósságspirálból is csak egy újabb hitellel látja a kiutat.
Vágólapra másolva!

"Eszméletlen, mennyi ember volt itt, az utcában végig álltak a plasztik pajzsokkal a rendőrök, a ház meg tele volt jobbikossal" - emlékezett vissza egy idős asszony a XXII. kerület egyik legszélső utcájában, a Csöngő utcában kedden történtekre. Még pénteken is csodálkozva beszélt arról, hogy micsoda "felhajtás" volt itt, a földutas kertes házak között, amelyek mögött már a városszéli, bozótos senkiföldje kezdődik.

Kedden mintegy hatvan rohamsisakos, pajzsos készenléti rendőr lepte el a környéket, hogy kilakoltassanak egy négygyerekes családot, akik képtelenek voltak fizetni adósságaikat, a hitelező bank pedig eladta a házukat, így az Orbán-kormány által bevezetett kilakoltatási moratórium rájuk még nem vonatkozott. A rendőrökkel szemben legalább száz ember - köztük számos jobbikos képviselő - sorakozott fel, hogy megpróbálja meggátolni a rendőrök bejutását a házba. A csaknem egész nap tartó huzavonából a rendőrök és a végrehajtók kerültek ki győztesen, és birtokba helyezték az új tulajdonost.

Pénteken az [origo] munkatársának ottjártakor a rózsakert mögötti verandán két biztonsági őr őrködött. Azt mondták, vasárnapig maradnak az új tulajdonos megbízásából, az után nem tudják, mi lesz. Az új tulajdonos nem volt a házban.

A kilakoltatott családnak ifjabb Hegedűs Lóránt, a Jobbikhoz közel álló református lelkész ajánlotta fel átmenetileg a házát, így kedd óta ott laknak. Csütörtökön a család visszamehetett egy kis időre a házba, mert az új tulajdonos "nem zárkózott el attól, hogy még néhány legszükségesebb dolgot elhozzunk" - mondta az [origo]-nak Tauzin Krisztina, akinek férjével, 78 éves édesanyjával és négy gyermekével együtt kellett elhagynia a házat, gyakorlatilag a holmijuk nélkül. "Három játékot tudtam elhozni, egy nyulat, három lábost meg pár ruhát" - mondta a legidősebb, tizenéves lány. A testvérei közül a kisebbik kétéves, az ikrek pedig háromévesek. A nagymamájuk a kilakoltatás közben agyvérzést kapott, azóta kórházban fekszik.

Egy terhességgel kezdődött

Tauzin Krisztina szerint akkor került lejtőre a család élete, amikor az ikrekkel várandós lett 2006-ban. Azt mondta, hitelük még 2004-ből származott, akkor fodrász vállalkozóként dolgozott a kétgyermekes anya, és a költségek, a rezsi és a gyerekek nevelése miatt másfél milliós APEH-tartozásuk gyűlt össze. "Akkor már állandóan zaklatott az APEH, hogy elárverezik a házunkat, úgyhogy a tartozások kiegyenlítésére meg a ház felújítására az anyukám felvett tízmillió forint jelzáloghitelt." A részleteket egészen addig tudták fizetni, amíg Tauzin Krisztinát - állítása szerint amint kiderült, hogy gyereket vár - kirúgták az állásából.

Ezután egy behajtó céghez került a család tartozásának az ügye, amely az asszony szerint a Hanwha Banknál intézte el a hitelkiváltást. Ekkor már 15 millió forintról volt szó, és már a kezdőrészletek is havi 130 ezerre rúgtak. "Tudhatták volna, hogy nem fogjuk tudni fizetni, de a bank még jövedelemigazolást sem kért" - fogalmazott. Szerinte nem volt más választásuk, más bankhoz nem tudtak fordulni, egy másik pénzintézet például visszautasította a kérelmüket.

Mivel euróban vette fel a család a kölcsönt, a gazdasági válság kitörésekor a havi törlesztőrészlet 200 ezer forintra nőtt, és ekkor már végleg adósságcsapdába kerültek: hol a számláikat fizették ki, hol a törlesztőrészletet, és személyi kölcsönt is vettek fel - magyarázta Tauzin Krisztina. "2009 márciusáig tudtuk fizetni a részleteket úgy-ahogy, utána nem."

Azt mondta, a hitelező banknak legalább ötven levelet írt, az mégsem ment bele átütemezésbe vagy a hitelszerződés-módosításba. Tauzin Krisztina írt a miniszterelnöknek, a Legfelsőbb Bíróságnak, még a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is. A XXII. kerületi önkormányzat részéről Németh Zoltán alpolgármester, fideszes országgyűlési képviselő 2009-ben felajánlotta, hogy a család anyaotthonba költözhet - mondta az asszony. (Ezt Németh is megerősítette csütörtöki közleményében, szerinte a családok átmeneti otthonában történő elhelyezést javasolták, de a család visszautasította ezt.)

"Nincs B tervünk"

"Ez után felszólítás nélkül eladták a házunkat egy harmadik személynek" - mondta Tauzin Krisztina, aki szerint a földhivatal által kiküldött papírokból tudták meg, hogy szeptember 3-ától más tulajdonában van a ház. A végrehajtók a rendőrök kíséretében végül június 15-én érkeztek, hogy birtokba helyezzék az új tulajdonost. Az asszony szerint "félelmetes volt, ahogy harcoltak" a jobbikosok és a keddi demonstrációban részt vevők a rendőrök ellen. (A kilakoltatás napjáról bővebben itt olvashat.)

Forrás: MTI/Manek Attila
A rendőrök végül benyomták a kaput, az ellenállókat igazoltatták

A család dühe az új tulajdonos felé fordult. Tauzin Krisztina szerint azt gondolták róla, hogy az ingatlanmaffiához tartozik, és ő küldte rájuk a végrehajtókat, de a nő most már elismeri, hogy a férfinak - aki szerinte háttérben szeretne maradni - ehhez nem volt köze. Hozzátette, hogy utólag szeretné megkövetni az új tulajdonost, ha "atrocitás érte", mert mostanáig nem tudták, hogy "jóhiszeműen vette meg" a házat.

Tauzin Krisztina azt mondta, szeretnék visszakapni a házukat - ahogy ő fogalmazott, az életüket. Harminc napot kaptak arra, hogy kiürítsék a házat, szerinte ennyi idejük van, hogy megoldják a helyzetet. "A tulajdonos emberségén múlik" - mondta a kérdésre, hogy milyen megoldásban gondolkodnak. Új megoldásként azonban ismét csak egy hitel merül fel. "B tervünk nincs, nem is akarunk ezen gondolkodni" - jelentette ki.

A Csöngő utcában a szomszédok megdöbbentek a keddi rendőrségi akción, és a házba és az udvarra zsúfolódott tüntetők ellenállásán. Egy idős férfi azt mondta, ami történt, "természetes dolog", hiszen "rendnek lennie kell", és az új tulajdonosnak is vannak jogai. Elmesélte, hogy ő is került már hasonló helyzetbe, a rendszerváltás után. Vállalkozni akart, de nem járt sikerrel, és hogy az adósságait kifizesse, eladta a házát, és vett egy kisebbet. "Ott van, az a nagy ház az utca végén, az volt az enyém" - mutatta. Szerinte a Tauzin családnak is ezt kellett volna tennie ellenállás helyett.

Egy szintén a közelben lakó asszony pedig azt mondta, nem érti, miért kellett az elején tízmilliós itelért folyamodni. "El kellett volna menni szépen. A bank nem szociális intézmény, nem nézi, hogy kinek hány gyereke van" - mondta.

Az [origo] pénteken megkereste az ügyben a Hanwha Bankot - amely eddig nem foglalt állást -, ahol azt ígérték, hétfőn nyilatkoznak az ügyben.