Vesztegetéssel gyanúsítanak nagykanizsai hivatalnokokat

Vágólapra másolva!
Vádemelést javasol a rendőrség a nagykanizsai polgármesteri hivatal négy dolgozója ellen, akik közül egyet hivatali visszaéléssel és csalással, a három másikat pedig bűnsegédlettel gyanúsítanak. A rendőrség szerint a vesztegetési ügy szociális segélyek kifizetésével van összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Négy ember ellen vádemelési javaslattal zárult a nyomozás Nagykanizsán, ahol a rendőrség megállapítása szerint a polgármesteri hivatal dolgozói hivatali visszaélést és vagyon elleni bűncselekményeket követtek el - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel. A rendőrség a közleményben felidézte: szociális segélyek jogtalan kifizetése miatt tavaly júliusban, a város jegyzője által tett feljelentés nyomán indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A Zala Megyei Főügyészségnek csütörtökön, vádemelési javaslattal megküldött nyomozati iratok szerint egy emberrel szemben hivatali visszaélés és folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás gyanúja merült fel, további három embert hivatali visszaélésben bűnsegédként, vagyon elleni bűncselekményekben pedig társtettesként gyanúsítottak meg.

Tuboly Marianna jegyző 2009 júliusában arról számolt be az MTI-nek: egy revizori vizsgálat során derült fény arra, hogy a szociális segélyek kiutalásakor olyan számlákra is utaltak pénzt, amelyek nem segélyezetteké voltak. Ennek alapján belső vizsgálat indult, majd július végén rendőrségi feljelentést tett. Augusztusban fegyelmi eljárás is indult nyolc hivatali dolgozó ellen, hogy tisztázzák, az érintetteket terhelte-e felelősség, és ha igen, milyen fokú.

A szabálytalanságok kivizsgálására kijelölt bizottság 2009 novemberében - 2008-ra és 2009-re vonatkozóan - összesen csaknem 5,5 millió forint kifizetéséről állapította meg, hogy az szabálytalan volt. A vizsgálat szerint "a gazdálkodási osztályon a szociális segélyek kifizetését sem az osztályvezető, sem a pénzgazdálkodással kapcsolatos jogkörök címzettjei feladatkörükben nem ellenőrizték megfelelően". Emiatt a jogtalan kiutalásoknál a szakmai teljesítést igazoló, az érvényesítő, az ellenjegyző és az utalványozó ellen fegyelmi eljárás folyt.

A szakmai teljesítést igazoló és érvényesítő köztisztviselő elismerte, hogy a szabálytalan kifizetések 90 százalékát szándékosan utalta jogosulatlanoknak, emiatt őt hivatalvesztéssel sújtották. További öt köztisztviselő esetében állapította meg a fegyelmi tanács, hogy gondatlanul jártak el, emiatt ők fegyelmi büntetésként az előmeneteli rendszerben egy évvel tovább maradnak jelenlegi besorolásukban. Két köztisztviselő ügyében felmentéssel zárult a hivatal fegyelmi vizsgálata.