Új elnököt választ vasárnap az MDF

Vágólapra másolva!
Vasárnap új pártelnököt választhat az MDF. A párt alapszabálya szerint legfeljebb három elnökjelöltet lehet az országos gyűlés elé terjeszteni, köztük lehet Makay Zsolt, az országos választmány elnöke és Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök. Dávid Ibolya azután mondott le az elnöki posztról, hogy az MDF az áprilisi választásokon nem jutott be az országgyűlésbe.
Vágólapra másolva!

Új elnököt választhat vasárnap az MDF országos gyűlése. A küldöttek a hiányzó elnökségi tagokat is pótolhatják. Az MDF nem jutott be az Országgyűlésbe a tavaszi parlamenti választásokon, ezért az első forduló éjszakáján Dávid Ibolya lemondott a pártelnöki posztról.

Vasárnap az országos gyűlés előtt összeül a párt országos választmánya. A testület titkos szavazással háromra szűkítik majd az elnökjelöltek számát. Az alapszabály szerint legfeljebb ennyi jelöltet lehet ugyanis az országos gyűlés elé terjeszteni. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a három jelölt között lehet Makay Zsolt, az országos választmány elnöke és Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök. Az országos gyűlésen a jelenlévők egyszerű többsége dönt az elnök személyéről titkos szavazással.

Makay Zsolt a héten az ATV egyik műsorában azt mondta: megválasztása esetén első feladatának azt tekintené, hogy tisztázza a választók előtt, hogy az MDF egy jobbközép mérsékelt párt és az ehhez tartozó arculatot, ideológiát képviseli.

Az MDF az áprilisi parlamenti választások első fordulójában a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Dávid Ibolya elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról az országgyűlési választások első fordulója után. A párt alapszabálya alapján az elnök lemondása után Herényi Károly elnökhelyettes vette át az irányítást ideiglenesen, az új elnök megválasztásáig.

Az MDF elnöksége a választás után úgy határozott, hogy április 11-i hatállyal minden kapcsolatot megszakítanak az SZDSZ-szel. A két párt korábban választási együttműködést kötött. Az MDF elnöksége akkor azt is közölte, hogy a jövőben elképzelhetetlennek tartanak a liberálisokkal bármiféle együttműködést.