Szabálytalan pályázat gyanúja miatt indul vizsgálat az Omninvest ellen

Vágólapra másolva!
Minisztériumi vizsgálat indul a H1N1 oltóanyagának kifejlesztésére adott állami támogatás ellenőrzésére - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca nem tud  ugyan konkrét törvénysértésről, de "egyes véleményekre" hivatkozva szükségesnek tartja a pénz útjának feltárását. A gyanú szerint a vakcina fejlesztésével megbízott cég pályázaton osztotta tovább a pénzt saját magának, noha ezt nem tehette volna meg.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a H1N1 vakcinát gyártó cég állami támogatása ügyében - közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca azért vizsgálódik, mert úgy véli, hogy "jogi aggályokat" vethet fel a vakcina gyártására adott állami támogatás kifizetése. Azt, hogy honnan származnak az esetleges visszaélésekről szóló értesülések, nem közölték: a vizsgálat egyelőre azt ellenőrzi, hogy volt-e egyáltalán probléma az ügylettel.

A minisztérium közleménye meg nem határozott forrásra hivatkozva mindössze annyit ír, hogy "egyes vélemények szerint" az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) között a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésére és gyártására létrejött szerződés jogi aggályokat vet fel. A minisztérium mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben - írják.

A nemzetgazdasági miniszter állítása szerint azért indítja a vizsgálatot, hogy kiderüljön, igazak-e az esetleges jogsértésről szóló "hírek". A miniszter úgy sejti, hogy az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. "saját magát bízta meg" a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével.

A magyar kormány 2010 év elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásainak megfelelően döntött arról, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi. A döntés után az NKTH a jogszabályi kereteknek megfelelően kiírt egy nyílt pályázatot, amire egyedül csak a projektre alakult Omninvest Development Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. jelentkezett. A 3 milliárd forint összköltségű programba a magyar állam 2 milliárd forinttal szállt be, míg a kutató cégre 1 milliárd forint előteremtése hárult.

"Egyes információk szerint" az Omninvest Development a kutatások elvégzésére egy közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek a győztese az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. lett" - írja a minisztérium. A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok viszont úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehetett volna "megvásárolni", így a két lépcsőt is megjárt pénz a tárca szerint jogellenesen kerülhetett a vakcina végső fejlesztőjéhez.