Sírásónak nevezte a Fideszt egy MKP-s politikus

Vágólapra másolva!
"Ügyesen besegített" a sírásásnál a Fidesz az MKP-nek - nyilatkozta a szlovák parlamentből kiesett magyar párt egyik megyei vezetője egy szlovákiai magyar portálnak. Az MKP gyenge szerepléséért részben a Fideszt okoló politikus ezzel a kettős állampolgárságról szóló törvényre utalt, amely a szlovákiai választások előtt a kampány egyik fő témája lett. Az MKP-s politikus ugyanakkor a párt talpra állásánál számít a Fidesz segítségére is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz is szerepet játszott az MKP szlovákiai vereségében a magyar párt rimaszombati járási elnöke, Auxt Ferenc szerint. Az MKP a kilenc nappal ezelőtt tartott szlovákiai országgyűlési választás egyik legnagyobb vesztese volt, és kiesett a parlamentből - amelybe helyette a Bugár Béla vezette, részben magyar politikusokból álló Híd párt jutott be.

A politikus a Felvidék Ma hírportálnak adott interjút a párt országos tanácsának szombati pozsonyi ülése után. A kérdésre, hogy a Fidesz politkája ártott-e az MKP-nak, Auxt azt válaszolta: "Az biztos, hogy ügyesen besegítettek a sírásásnál, és hiába mossák a kezüket, és mondja Németh Zsolt (a Külügyminisztérium államtitkára - a szerk.), hogy ők ártatlanok az ügyben. Nagyon nagy hibát követtek el, és a legkevésbé sem érdekelte őket, hogy nekünk mi lenne a jobb. Itt az ideje, hogy bizonyítsanak, és reménykedem benne, hogy nem hagynak cserben bennünket."

A Fideszt - amely a kampányban nyíltan az MKP mellé állt - korábban a másik magyar érdekeltségű pártot vezető Bugár Béla is kritizálta, a választás éjszakáján például az [origo]-nak úgy fogalmazott: "Az, amit most tapasztaltunk a parlamenti választások előtt két héttel, az minden volt csak nem együttműködés". A politikusok ezzel a kettős állampolgárságról szóló, még a szlovák választások és a magyar kormány beiktatása előtt elfogadott törvényre utaltak, amely óriási ellenkezést váltott ki a szlovák politikai pártok jelentős részéből.

A Fidesz nem bánta meg

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban az [origo]-nak úgy értékelte az MKP vereségét, hogy sajnálatosnak tartja, hogy kiestek a szlovák parlamentből, de szerinte "ennek legkevésbé van köze a kettős állampolgárság kérdéséhez" (erről bővebben itt olvashat).

Németh azt is közölte, továbbra is nyitottak az együttműködésre az MKP-val, a párt parlamentből való kiesése ellenére sem bánták meg, hogy őket támogatták, de nem zárkóznak el a Hídtól való párbeszédtől sem, "amennyiben [a Híd] úgy dönt, hogy a magyar érdekeket határozottan képviselni kívánja". Németh arra a kérdésre, hogy miként tudják elképzelni az együttműködést az őket korábban hevesen kritizáló Híddal, azt válaszolta, "könnyen lehet, hogy számos kérdésben nézetkülönbségek lesznek közöttünk", de hozzátette, hogy nyitottak a párbeszédre az összes várhatóan koalíciót alakító, szlovákiai ellenzéki párttal, így a Híddal is.

Kell a Fidesz segítsége

A Fidesz kritikája mellett Auxt azt is kijelentette, hogy az MKP igényli a párt segítségét a fennmaradáshoz. "Remélem, hogy ennyire nem lesznek hálátlanok" - fogalmazott.

A politikus szerint a vereséghez hozzájárult az MKP-ban tavaly bekövetkezett szakítás - ekkor alapítottak pártot az MKP-ből kilépő képviselők Bugár Bélával az élükön, Híd néven. Ez Auxt szerint "nagy hiba volt", de nem látta akadályát, hogy felvegyék a kapcsolatot a Híddal, és együttműködjenek velük.

Auxt szerint az MKP nem zárkózhat önmagába, ezért teljesen meg kell újulnia. "Egy új időszak kezdődött el, amely új embereket, és új terveket igényel. Bár Csáky [Csáky Pál, az MKP elnöke, aki a választási vereség miatt lemondott - a szerk.] nem zárta ki indulását az elnöki posztért, én bízom abban, hogy végre a fiatalok jutnak szóhoz a vezetői posztokon" - fogalmazott.