Vágólapra másolva!
Súlyos fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben a vasárnap és hétfőn hullott nagy mennyiségű eső. Több vonalon a korábbi korlátozások vannak továbbra is érvényben, a Budapest-Pécs vonalat azonban hétfő délután teljesen megbolondította egy 40 méteren elmosott sínpár.
Vágólapra másolva!

Több vonalon kell késésekre számítani a vasúti közlekedésben a vasárnap esti és a hétfő délelőtti heves esőzések miatt - közölte a Mávinform hétfőn. A délutáni eső, valamint a Tolnában elmosott utak és vágányok miatt a Pécs és Budapest közti vonatközlekedés teljesen felborult.

Az árvíz és belvíz miatt továbbra is csökkentett sebességgel közlekednek a szerelvények a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, valamint Szolnok és Szajol között a Tisza magas vízállása miatt. Az erre közlekedő vonatok tíz-húsz percet késnek.

Nógrád megyében Szécsény és Nógrádszakál között az eső több helyen elmosta a vasúti pályát, emiatt ezen a szakaszon még mindig vonatpótló buszok közlekednek. Ipolytarnóc felé már pótlóbuszok sem tudnak menni, mert az esőzés a közutat is megrongálta.

A Balatonnál Csajág és Balatonkenese között a löszfal állapota miatt nem tudnak közlekedni a vonatok. Továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat Karád és Mernye, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, valamint Nógrádkövesd és Balassagyarmat között.

A pécsi vonal teljesen megkeveredett

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Szakály-Hőgyész és Kurd között elmosta a víz a vasúti töltést mintegy 40 méter hosszban. Közúton a közlekedés Szekszárd és Bonyhád között sem lehetséges, mert a 6-os számú főutat is le kellett zárni a sár és vízátfolyások miatt.

A MÁV ezért a Budapestről Pécsre, illetve Pécsről Budapestre közlekedő InterCity és nemzetközi vonatok utasait Sárbogárd és Dombóvár között vonatpótló autóbuszokkal szállítja. A személyvonatok utasainak azonban a rossz közlekedési viszonyok miatt további nehézségekre kell számítania.

A Budapestről Szakály-Hőgyész állomáson túl személyvonattal utazóknak Pincehelyen kell leszállniuk, onnan vonatpótló autóbusszal viszik tovább őket Dombóvárig. Dombóvárról vissza, Döbrököz állomásra vonatottal szállítják az utasokat. Dúzs, Csibrák megállóhelyekre és Kurd állomásra nem jut el sem busz, sem vonat.